Macron schimbă tonul în relația cu Merkel
Dacă până acum președintele Franței era un aliat de nădejde al canceralului german Angela Merkel, scandalul jurnalistului saudit asasinat pare să schimbe tonul lui Macron.
Emmanuel Macron a criticat-o în mod implicit pe Angela Merkel, aliata sa europeană, denunţând ”pura demagogie” a unor ţări care, ca Germania, vor să înceteze să exporte armament în Arabia Saudită din cauza scandalului Khashoggi, relatează AFP.
”Este pură demagogie să spui că opreşti vânzările de armament” către Riad, în urma asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul, la începutul lui octombrie, un caz care provoacă un scandal internaţional.
Vânzările de armament ”nu au nimic a face cu domnul Khashoggi, nu trebuie să confundăm totul”, a tunat Macron într-o conferinţă de presă la Bratislava, într-o rară exprimare publică a unui dezacord cu principala sa parteneră în Europa.
”Eu îi admir mult pe cei care, înainte să ştie, spun «nu vom mai vinde arme!». Ei vând deja, uneori mai mult ca Franţa, prin joint ventures (coîntreprinderi) pe care le au!”, a spus preşedintele francez, răspunzând întrebării unei jurnaliste despre îndemnurile Germaniei şi Austriei la încetarea vânzării de armament către Riad.
Angela Merkel a revenit, la Praga, asupra propunerii germane făcute la începutul săptămânii, de a nu mai livra armament Riadului. ”Noi am spus că trebuie să se clarifice ceea ce constituie dedesubturie acestei crime oribile şi, până atunci, noi nu vom mai furniza armament Arabiei saudite”, a explicat ea.
”Vom vorbi, natural, în cadrul UE, pentru a afla cum ne vedem demersurile ulterioare”, a precizat Merkel.
”CARE ESTE LEGĂTURA?”
”Şi care este legătura între vânzările de armament şi domnul Khashoggi?”, a întrebat Emmanuel Macron. "Eu înţeleg legătura cu Yemenul (unde Arabia Saudită, aliata Emiratelor Arabe Unite (EAU) poartă un război contra rebelilor huthi), însă nu există nicio legătură cu domnul Khashoggi! Dacă vrem să impunem sancţiuni, trebuie să impunem în toate domeniile! În acest caz, trebuie să oprim vânzarea de vehicule”, a continuat iritat Emmanuel Macron, chestionat de presă.
Automobilul este una dintre perlele coroanei industriei germane.
Cu privire la cazul Khashoggi, preşedintele francez a declarat că aşteaptă ”ca faptele să fie stabilite clar, dar mai ales responsabilităţile şi comanditarii, pentru a trage concluziile şi (a impune) sancţiuni”, care este necesar să fie ”clare, coerente”, ”în toate domeniile” şi ”printr-un răspuns european”. ”Şi trebuie ca ele să aibe o legătură” cu acest asasinat, pe care el îl ”condamnă cu fermitate”.
Ministrul austriac de Externe Karin Kneissl a declarat pentru ziarul german Die Welt că este în favoarea unei blocări a livrărilor, dar a justificat-o mai degrabă prin Războiul din Yemen decât prin cazul Khashoggi.
”Oprirea livrărilor de armament sugerată de cancelarul Merkel ar fi, în orice caz, un semnal bun. Austria nu a furnizat vreun material de război Arabiei Saudite de la începutul Războiului din Yemen, în martie 2015, şi de la implicarea Arabiei Saudite în acastă ţară”, a declarat ea.
Referitor la Yemen, Macron a declarat că ”Franţa a cerut garanţii şi claritate cu privire la conflictul din Yemen, unde suntem foarte ataşaţi reglementărilor umanitare”.
Acest dezacord franco-german ar putea să aibă repercusiuni pe termen mai lung asupra relaţiei profunde între cele două ţări, în mod tradiţional nişte aliaţi europeni indisociabili.
Săptămânalul german Der Spiegel scrie că Parisul a ameninţat în mod indirect să pună capăt proiectului de dezvoltare a unui avion de luptă franco-german, în cazul în care Berlinul nu îşi dă acordul, de la bun început, ca viitoarea aeronavă să fie vândură fără restricţii la export, ”inclusiv în ţări aflate în criză ca Arabia Saudită”.
Emmanuel Macron, care se afla la Bratislava pentru a vorbi despre Europa, cu scopul de a încerca să găsească soluţii împreună cu ţări din Europa Centrală, aflate în dezacord cu Franţa pe tema politicii migraţiei, a evocat în mod direct importanţa alianţei cu Arabia Saudită pentru Franţa şi alte ţări occidentale, indiferent că este vorba de lupta împotriva Statului Islamic (SI), cooperarea militară sau furnizarea de petrol.
”Există o cooperare puternică cu majoritatea ţărilor occidentale, cu relaţii militare care sunt clare, revendicate şi întru totul transparente”, a avertizat el.
De asemenea, ”Arabia Saudită este o ţară strategică în geopolitica mondială, în furnizarea de petrol către restul planetei. Mulţi se întreabă despre creşterea preţului petrolului. Să se întrebe, de asemenea, despre consecinţele pe care el le promovează ţinând cont de locul acestei ţări în această geopolitică. Noi nu suntem dependenţi de asta, dar avem parteneriate şi există reguli”, a subliniat Macron.