MENIU

Măcel în Egipt. Atentat cu bombă și arme de foc într-o moschee: 235 de morți, zeci de răniți

Un atentat cu bombă a fost comis în interiorul unei moschei din peninsula Sinai, în Egipt în timpul rugăciunii de vineri. Televiziunea de stat a anunţat că sunt 235 de morţi, iar numărul răniţilor este de peste 130. 

UPDATE 17:00   Într-o postare pe twitter, președintele american Dolnald Trump spune că este vorba de un "atac oribil și laș împotriva unor oameni nevinovați și lipsiți de apătra. Omenirea nu mai poate tolera terorismul,  trebuie să-i înfrângem militar și să discredităm ideologia extremistă care stă la baza existenție organizațiilor teroriste."

Teroriști suspectați a fi afiliați Statului Islamic au detonat o bombă și au atacat cu arme automate credincioșii aflați într-o moschee din nordul peninsulei Sinai, vineri.

Televiziunea egipteană de stat a anunţat că există 235 de morţi, în timp ce numărul răniţilor este de peste 130 de persoane. 

Anterior, Ministerul Sănătății de la Cairo estimează că numărul morților ajunge la 184. Autoritățile spun că există și în jur de 100 de răniți.

Atacul a avut loc în orașul Bir al-Abed în timpul rugăciunii de vineri. Potrivit Reuters, ținta atacului ar fi fost susținătorii forțelor de securitate de regiune, care se aflau la rugăciune.

Președintele Fattah al Sisi a convocat o reuniune a comitetului de securitate, iar guvernul a declarat trei zile de doliu  

Forțele de securitate au oprit traficul pentru a elibera drumul ambulanțelor care transportă victimele. Zeci de ambulanțe au ajuns la fața locului atacului și a fost declarată stare de urgență în spitalele din apropiere. Se face apel la populație pentru a dona sânge.

Autoritățile egiptene se confruntă cu o insurgență islamistă în regiunea Sinai, care s-a intensificat din 2013 după înlăturarea președintelui Mohammed Morsi.

Sute de polițiști, militari și civili au fost uciși în ultimii ani, în special în urma unor atacuri organizate de grupul Provinciei Sinai, o grupare afiliată Statului Islamic.

 

Românii, sfătuiți să evite călătoriile în Egipt și să fie extrem de precauți
 
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone şi oraşe din ţară, respectiv Ismailia, Suez, El Arish şi Rafah şi să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească!

Din cauza stării precare de securitate şi a pericolelor permanente- constând în acţiuni de răpire şi atacuri armate-autoritățile egiptene au interzis cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai și în zonele izolate de la frontierele cu Republica Sudan, Libia și Israel, se spune în comunicatul Ministerl Afacerilor Externe, actualizat ultima dată pe 22 noiembrie.
Mai multe articole despre:
bombă Egipt moschee