MENIU

Lupte grele în estul Ucrainei. Rusia cere armistiţiu, Kievul pregăteşte asaltul în Doneţk şi Lugansk

<p>MINSK. Negocieri pe tema crizei din Ucraina, cu medierea Rusiei</p>

Rusia propune un armistiţiu bilateral în estul Ucrainei, precum şi trimiterea unei misiuni speciale sub egida OSCE. Propunerile pentru încheierea conflictului din Ucraina au fost făcute în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Federaţia Rusă cerând adoptarea unei rezoluţii ce ar aduce ambele părţi la masa negocierilor. Luptele din est au dus ieri la moartea a 23 de soldaţi ucraineni. 

Armata ucraineană se mobilizează pentru cea mai importantă bătălie de până acum. Va încerca să smulgă de sub ocupaţia separatistă, cele mai importante oraşe din est, Doneţk şi Lugansk. Proruşii nu mai fac faţă asaltului şi îşi abandonează poziţiile, însă asta nu înseamnă că nu mai au putere să riposteze. Preşedintele Ucrainei spune că cei responsabili pentru uciderea soldaţilor vor plăti scump.

"Toţi cei care au atacat cu rachete forţele armate ucrainene vor fi găsiţi şi nimiciţi. Pentru fiecare viaţă a militarilor noştri, rebelii vor plăti cu sute de vieţi. Niciun terorist nu va putea să scape de responsabilitate. Fiecare va primi ce merită, le transmite chiar preşedintele Petro Poroşenko", a declarat ANDREI LISENKO, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Apărare. 

Tot în estul Ucrainei, patru mineri au murit, iar 16 au fost răniţi după ce autobuzul lor a fost ţinta unui raid nerevendicat. Martori citaţi de presa locală susţin că vehiculul s-a făcut bucăţi în urma bombardamentului. Minerii lucrau pentru cea mai mare companie privată din domeniul energiei din Ucraina. Din motive de securitate, firma şi-a suspendat temporar activitatea în regiune.

În încercarea de a bloca avansarea trupelor guvernamentale, separatiştii sabotează infrastructura. Un pod din regiunea Doneţk, care face legătura între două oraşe, a fost aruncat în aer.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Doneţk Lugansk