Lumea fierbe de nervi: Google știe tot ce faci și acum le zice și altora! Dezvăluiri de ultim moment
Google știe enorm de multe lucruri despre utilizatori. Acum vedem, pentru prima dată, ce înseamnă asta. Compania poate să afle cu precizie nu doar unde ai fost, dar și cine era lângă tine. Dezvăluirile fenomenale vin din America și ne arată cu cine colaborează Google. Americanii au la dispoziție o bază de date pe care o pot folosi pentru spionare și asta e la îndemâna autorităților oricând vor.
De curând s-a aflat că Google are o bază de date enormă, denumită Sensorvault. Dezvălurile din presa americană ne arată ce înseamnă cu adevărat colecția de date pe care compania o are.
Baza de date e folosită de autorități pentru monitorizarea cetățenilor. Printre datele înregistrate se numără rapoarte detaliate ale traseului zilnic şi poziția geografică a unui utilizator. Autoritățile americane folosesc unealta Google în cazuri cu autor necunoscut.
Cum funcționează tehnologia prin care Google știe unde ești?
Sensorvault este conectat la un serviciu Google numit Location History. Treaba asta e activă din 2009. Chiar dacă scopul Sensorvault e unul bun, în cazul infracțiunilor teribile, există riscul ca autorităţile să aresteze martori nevinovaţi.
Funcția trebuie s-o activezi tu, sau să îi dai acceptul tău companiei ca să colecteze date. Dacă nu e activă, Google strânge informaţiile cât folosești contul și aplicațiile sale.
Compania poate aduna informaţii și când folosești browserul Chrome sau motorul său de căutare, care a devenit în ultimii ani cel mai mare din lume. Dat fiind că cel mai probabil ai un cont Google vor fi și informațiile asociate cu el.
Cum ajung datele la autorități? Autoritățile care au nevoie de informații folosesc mandate speciale care să le permită accesul la astfel de date. În acestea e specificată o zonă din apropierea locului unde a fost comisă o infracţiune. Compania corelează cerereaa cu ce are în Sensorvault pentru orice dispozitive care erau în acel loc la momentul potrivit şi furnizează aceste informaţii poliţiei.
În primă fază, Google dă informații anonimizate, adică nimeni nu te poate identifica cine ești și pe unde ai umblat. Dar în momentul în care autoritățile, cum ar fi poliția sau FBI, aleg dispozitivele care ar putea aparţine autorilor infracţiunii, Google oferă numele utilizatorilor şi alte date de identificare.