MENIU

Lukașenko aruncă bomba cu Transnistria. Aliatul lui Putin acuză Occidentul că vrea un conflict prin unirea Moldovei cu România

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarus

Aliatul fidel al lui Putin aruncă bomba. Aleksandr Lukașenko, președintele Belarus, susține că Ucraina nu dorește un nou front în Transnistria dar Occidentul vrea unirea Republicii cu Moldova și profită de zona sepaaratistă pentru a destabiliza situaţia din regiune. 

„Este puţin probabil ca Ucraina să deschidă un al doilea front în Transnistria. Occidentului i-ar plăcea să unească Moldova, s-o împingă în România”, a afirmat preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, relatează agenția de presă BelTA. 

„Nu cred că Ucraina vizează Transnistria. Este pur și simplu dezavantajos pentru ei. Occidentului i-ar plăcea să rezolve dintr-o singură lovitură problema cu Rusia și să închidă această zonă gri, și să unească Moldova cu România sau să o facă pro-occidentală. Este scopul lor. Ucrainenii nu au nevoie. Nu cred că ucrainenii vor înnebuni și vor deschide un al doilea front. Dacă deschid al doilea front acolo, va fi fatal”, a declarat Lukașenko în fața reporterilor.

Lukașenko merge pe retorica Kremlinului în privința Transnistriei și a Republicii Moldova, adăugând că Occidentul dorește un conflict la graniță. Guvernul de la Moscova a avertizat asupra unei posibile provocări ucrainene la granița ucraineană-transnistreană.

Analiștii militari ai Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) nu au exclus ca Moscova chiar să pregătească o operațiune în Transnistria sub steag fals.

În același timp, „teoria unirii” este invocată de Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, ca „soluția unică” pentru românii de dincolo de Prut. Șalaru  a declarat recent că unica soluţie este să se unească cu România, mai ales că procentul unioniştilor din Republica Moldova a crescut, astfel că, dacă cu câţiva ani în urmă era 4% sau 5% pentru unire, acum minimum 40% sunt pentru unirea cu România.

"România este principala ţară care a ajutat Republica Moldova. Unica soluţie pe care noi o avem astăzi şi cred că şi Europa e timpul să înţeleagă că teritoriul românesc de peste Prut trebuie să se unească cu România, fiindcă altă soluţie nu există. Ori, peste 10 sau 15 ani Republica Moldova trebuie dusă la azilul de batrâni, fiindcă nu va mai avea cine să lucreze să plătească impozite”, a mai spus Șalaru, într-un interviu la Prima News la începutul săptămânii.