Lovitură pentru economia Rusiei: Diamantele rusești, interzise prin noi sancțiuni SUA, UE și Londra - Sume uriașe în 2022
Diamantele rusești nu vor mai ajunge atât de ușor în țările din Uniunea Europeană sau Anglia. Liderii UE și Londra au anunțat sancțiuni prin care să interzică exporturile acestora, la peste un an de la declanșarea războiului. Rusia a scăpat până acum de sancțiuni proivind diamantele și a continuat să câștige sume uriașe și după ce a invadat Ucraina.
Exporturile de diamante din Rusia vor fi oprite, anunțăt Bruxelles și Londra.
Uniunea Europeană face anunțul la puțin timp după cel al Marii Britanii. Londra a anunțat noi sancţiuni împotriva sectorului minier al Rusiei ce vizează importurile de aluminiu, diamante, cupru şi nichel, în încercarea de a restrânge capacitatea Moscovei de a finanţa războiul pe care l-a declanşat în Ucraina.
Uniunea Europeană va "limita comerţul cu diamante ruseşti" ca parte a sancţiunilor împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, prezent la summitul G7 de la Hiroshima.
"Diamantele ruseşti nu sunt veşnice", a glumit Charles Michel, în faţa presei, potrivit AFP, citată de agerpres.ro.
Premierul britanic - Rishi Sunak anunțase deja sancțiunile pregătite de Londra, inclusiv cele ce vizează piața diamantelor rusești.
Marea Britanie a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva sectorului minier al Rusiei ce vizează importurile de aluminiu, diamante, cupru şi nichel.
"După cum arată sancţiunile anunţate astăzi, G7 rămâne unit în faţa ameninţării din partea Rusiei şi ferm în sprijinul său pentru Ucraina", a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak, în marja summitului G7, care începe vineri la Hiroshima (în vestul Japoniei).
Şefii de stat şi de guvern din G7 urmează să discute, duminică, la Hiroshima, o serie de noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv măsurile SUA de a adăuga pe lista neagră 70 de entităţi ruseşti şi străine.
Rishi Sunak a anunţat noile măsuri împotriva Rusiei, care includ şi interzicerea importurilor de cupru, aluminiu şi nichel, în ajunul reuniunii G7 de la Hiroshima, din Japonia. Londra pregăteşte de asemenea şi sancţiuni individuale împotriva a 86 de persoane şi companii pentru o presiune suplimentară asupra preşedintelui rus şi a susţinătorilor săi.
Diamantele nu sunt comercializate în mod obișnuit precum petrolul sau aurul, dar reprezintă o piață mare care merge dincolo de bijuterii. Pietrele sunt folosite și pentru foraj, stomatologie, calculatoare, printre altele.
UE a importat aproximativ 1,5 miliarde de dolari de diamante rusești în 2022, potrivit biroului de statistică al Europei.
„Dacă sancțiunile ar fi puse în aplicare într-un mod care ar stopa exporturile, atunci am putea vedea o ofertă mai mică din Rusia pe piață și prețuri mai mari”, a declarat Edward Gardner, economist de mărfuri la Capital Economics, pentru CNBC.
CÂT CÂȘTIGĂ RUSIA DIN EXPORTURILE DE DIAMANTE - SUME URIAȘE ȘI DE CÂND A INVADAT UCRAINA
Exporturile de diamante brute sunt foarte profitabile pentru Rusia. Comerțul cu diamante a fost evitat până acum în sancțiunile blocului comunitar, chiar dacă primele semne de a opri această cale de profit au fost date la scurt timp după invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie 2022.
Rusia a încasat o sumă totală de aproximativ 4,7 miliarde de dolari din exporturile de diamante în 2021, potrivit datelor de la Observatorul Complexității Economice. Ceea ce face din Rusia, în acest moment, al optulea exportator de diamante din lume.
Totuși, chiar dacă exporturile de diamante a atins valori uriașe pentru Rusia, importurile directe au mai scăzut în 2022 după ce Marea Britanie a sancţionat compania minieră Alrosa.
Exporturile de diamante brute ajung în portul belgian Anvers, un centru de prelucrare a diamantelor foarte important din punct de vedere istoric.
Unele țări care cumpără cantități semnificative de diamante din Rusia doresc o „abordare globală” a exporturilor rusești, spre deosebire de o măsură specifică UE, pentru a se asigura că sancțiunile nu le rănesc în mod disproporționat, amintește CNBC.
Emiratele Arabe Unite, India şi Belgia se numără printre principalii importatori de diamante. Și Statele Unite sunt, de asemenea, o piaţă importantă pentru produsele finite. Pentru Belgia de exemplu, comerțul cu diamante rusești ajunge 1,8 miliarde de euro pe an.