MENIU

Lovitură de teatru în Serbia: Decizie radicală a președintelui Vucic după valul de proteste în urma atacurilor armate soldate cu 18 morți

Lovitură de teatru în Serbia după protestele din ultimele zile. Preşedintele Aleksandar Vucic a luat o decizie radicală după violențele din Belgrad și alte orașe.

Preşedintele Aleksandar Vucic renunţă la conducerea Partidului Progresist Sârb (SNS), potrivit anunţului pe cale l-a făcut vineri la un miting de amploare pe care l-a organizat la Belgrad, pe fondul unei crize interne declanşate de violenţele armate care au zguduit Serbia, informează dpa.

Mii de sârbi manifestau vineri la Belgrad pentru a-l susţine pe preşedintele Aleksandar Vucic, confruntat cu furia populaţiei după două atacuri armate comise de un adolescent și un tânăr ce au făcut 18 morţi la începutul lunii mai. În primul atac, 9 elevi și un gardian au fost uciși la o școală din Belgrad de un elev de 13 ani. Iar la două zile de la acest atac, un tânăr a ucis 8 persoane în două sate de lângă capitala Serbiei.

Această adunare, asemănătoare unui miting de campanie electorală, sub sloganul "Serbia speranţei", este percepută ca răspunsul puterii la manifestaţiile impunătoare care atrag zeci de mii de oameni o dată pe săptămână, notează France Presse.

Ultima dată când sârbii au mărşăluit atât de masiv a fost în 2000, în timpul manifestaţiilor care au dus la căderea omului forte al Belgradului, Slobodan Milosevic.

Mulţimi de oameni au venit la Belgrad de vineri dimineaţă din toată Serbia, cu trenul şi cu autobuzele. Cu toate acestea, organizaţii pentru drepturile omului şi unele media afirmă că unii au fost presaţi să vină.

În plus, preşedintele Vucic a plasat armata ţării în alertă maximă de luptă după violențele din zona Kosovo şi a ordonat unităţilor să se deplaseze mai aproape de frontieră. În Kosovo au avut loc ciocniri între protestatari sârbi şi poliţie într-un oraş cu majoritate sârbă din nordul Kosovo.

În localitatea Zvecan s-au produs ciocniri între poliţie şi protestatari după ce o mulţime s-a strâns în faţa clădirii primăriei, încercând să îl împiedice pe noul primar, un etnic albanez, să intre în biroul său.

Poliţia kosovară a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.



"Aceasta este ultima seară în care mă voi adresa dumneavoastră în calitate de preşedinte al SNS", a spus Vucic demonstranților de la mitingul din Belgrad.

SNS organizează sâmbătă un congres al partidului, dar Vucic nu a spus cine îi va urma în fruntea partidului.

 

Preşedintele sârb s-a aflat la conducerea ţării, în diverse funcţii, din 2012. Criticii îl acuză pentru stilul său autoritar de guvernare. Retragerea sa de la conducerea SNS are o semnificaţie redusă în contextul în care Vucic şi susţinătorii săi controlează majoritatea mass-media, sistemul judiciar şi o parte a economiei. Cu toate acestea, cele două atacuri armate în masă care s-au soldat de 18 morţi la începutul lunii au zguduit societatea sârbă.

Opozanţii preşedintelui Vucic au ridicat problema controlului armelor la proteste şi au cerut să se ia măsuri. Membrii opoziţiei au subliniat retorica agresivă a preşedintelui faţă de opozanţii politici, precum şi situaţia presei tabloid, care, în opinia lor, banalizează violenţa infractorilor şi, în acelaşi timp, îi oferă lui Vucic o platformă.

Preşedintele Aleksandar Vucic a fost vizibil îngrijorat din cauza protestelor recente. El a organizat marele miting de la Belgrad pentru a demonstra stabilitatea puterii sale. Autobuze din toată Serbia, precum şi din ţările vecine cu populaţie sârbă, au adus participanţi în capitală. Presa a raportat presiuni asupra oficialilor de stat pentru a călători la Belgrad chiar şi împotriva voinţei lor.


În perioada premergătoare mitingului, Vucic a descris manifestaţia drept "cea mai mare adunare populară din istoria Serbiei" şi a promis cel puţin 140.000 de participanţi. Potrivit observaţiilor unui reporter dpa şi a presei sârbe independente, la miting au fost prezente câteva zeci de mii de persoane.