Lovitură de teatru diplomatică a lui Macron: ministrul iranian de externe, la summitul G7
Un invitat surpriză şi-a făcut apariţia duminică 25 august la Birritz, este vorba de şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif. Preşedinţia franceză a precizat să diplomatul iranian nu participă la reuniunea G7 ci la consultările legate de dosarul nuclear iranian. Franţa se află în orice caz într-o spectaculoasă operaţiune de mediere între Iran şi Statele Unite ale Americii, scrie RFI Romania.
Decizia de a-l chema pe Mohammad Javad Zarif la Biarritz a fost luată de fapt sîmbătă seară la dineul celor şapte lideri. Fără îndoială Franţa se află la originea acestei iniţiative pentru că săptămîna trecută diplomatul iranian s-a întreţinut la Palatul Elysée, la Paris, cu Emmanuel Macron.
Preşedintele francez consideră că există o marjă de manevră diplomatică în cazul dosarului iranian pentru evitarea unui conflict deschis între Iran şi Statele Unite. Parisul şi Washingtonul sunt de acord, se afirmă din surse diplomatice, în privinţa a cel puţin două puncte, în contextul crizei iraniene. Unu: Iranul nu trebuie lăsat să producă arme nucleare; doi: un război cu Iranul n-ar face decît să complice lucrurile în regiune şi în lume.
Probabil că pe baza acestor puncte de confluenţă a luat Franţa iniţiativa de a-l invita la Biarritz pe Mohammad Javad Zarif pentru consultări cu omologul său francez Jean-Yves le Drian.
In numeroase rînduri preşedintele Emmanuel Macron a declarat că Franţa discută cu toată lumea în actualul context mondial complicat, în încercarea de a obţine pe cale diplomatică aplanarea conflictelor.
Nici o întîlnire nu este prevăzută la Biarritz între diplomatul iranian şi diplomaţi americani.
Numeroşi comentatori au afirmat că sosirea lui Mohammad Javad Zarif la Biarritz este "o lovitură de teatru diplomatică". Mai rămîne ca aceasta să dea roade.
Reamintim că după retragerea Statelor Unite din acordul nuclear semnat de comunitatea internaţională cu Iranul, regimul de la Teheran şi-a reluat producţia de combustibil nuclear. Washingtonul a recurs la sancţiuni drastice pentru ca Iranul să nu mai poată exporta nici o picătură de petrol. Preşedintele Macron doreşte însă, probabil cu sprijinul celorlalţi liderilor aflaţi la Biarritz, să obţină o suspendare sau o diminuare a sancţiunilor americane, urmînd ca în schimb Iranul să renunţe la programul nuclear şi eventual să facă alte concesii în regiune, unde regimul este acuzat de intenţii hegemonice.
Cum Donald Trump se află practic în campanie electorală pentru a obţine un nou mandat la Casa Albă, mai mult ca sigur că un război cu Iranul ar fi contraproductiv pentru el, de unde şi decizia sa de a permite diplomaţiei franceze să-şi asume această operaţiune de mediere.