MENIU

Liderul ucis al ISIS a fost deja înlocuit. Cine este ”Profesorul”, un fost loialist al lui Saddam

ISIS nu a comentat sau confirmat moartea liderului organizației, Abu Bakr al-Baghdadi, dar la o zi după anunțul făcut de Donald Trump în acest sens au apărut deja informații despre noul cap al rețelei - Abdullah Qardash.

Abdullah Qardash, ortografiat și Kardesh (a.k.a. Hajji Abdullah al-Afari), omul care a fost nominalizat anterior de Baghdadi pentru a conduce grupul „Afacerile musulmane”, ar fi cel care a preluat conducerea ISIS, potrivit informațiilor Newsweek.

Publicația menţionează că nu se știu prea multe despre Qardash, decât că este un fost ofițer militar irakian care a fost cândva în funcția de conducător sub regimul liderului irakian Saddam Hussein.

Alte surse precizează că lui Qardash i se mai spune Profesorul, pentru reputația sa de legiuitor al organizației. Nicio veste nu este confirmată oficial de actori ai organizației.

Preşedintele american Donald Trump a confirmat duminică, de la Casa Albă, uciderea lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Stratului Islamic, într-o operațiune a forțelor speciale SUA. ”A murit ca un laș, nu ca un erou”, a spus liderul american. 

”Noaptea trecută, SUA au făcut dreptate în cazul liderului celei mai periculoase organizații teroriste a lumii. Abu Bakr al-Baghdadi este mort”, a anunțat duminică Donald Trump.

Trump a precizat că niciun membru al forțelor speciale americane nu a fost omorât în acțiune. Operațiunea a avut loc în timpul nopții, în nord-vestul Siriei, în proivincia Idlib.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă reţea de surse pe teren, comandouri americane au fost transportate cu elicoptere şi au debarcat în cursul nopţii în regiunea Idlib unde se aflau 'grupuri apropiate de SI', gruparea Statul Islamic.

Al-Baghdadi şi-ar fi detonat vesta plină cu explozibili avută asupra sa pentru a se sinucide în momentul raidului.