MENIU

Liderul catalan Carles Puigdemont rămâne în arest, în Germania

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont, arestat duminică în Germania, va rămâne în detenţie pe perioada în care justiţia se pronunţă asupra unei eventuale predări a acestuia către Spania, care-l acuză de ”rebeliune”, a anunţat luni tribunalului competent, relatează AFP, potrivit news.ro

Puigdemont va ”rămâne în detenţie iniţial, până când se ia o decizie cu privire la o procedură de extrădare”, a anunţat tribunalul regional din Kiel, în regiunea din nordul Germaniei unde a fost arestat duminică. Nu este posibil vreun recurs împotriva acestei hotărâri, a precizat instanţa. Arestarea-surpriză a separatistului catalan a antrenat ciocniri între activişti separatişti catalani şi poliţie, duminică, la Barcelona. Nicio tulburare nu a fost semnalată luni. Puigdemont a compărut luni în faţa unui tribunal de la Neumünster, oraşul în care se află în arest prevenitv.

A fost vorba despre stabilirea oficială a identităţii sale şi hotărârea dacă rămâne sau nu în închisoare. De-acum unui tribunal din Kiel îi revine să tranşeze cu privire la eventuala sa extrădare, se arată în acest comunicat. Avocatul liderului separatist Jaume Alonso-Cuevillas s-a declarat ”priudent” luni, mai înainte, pe postul de radio catalan Rac1, evocând ”multe elemente care îndeamnă la optimism”.

60 DE ZILE CEL PUŢIN

Pe fond, justiţia germană dispune de un termen de 60 de zile pentru ca să tranşeze cu privire la predarea lui Carles Puigdemont către Madrid. O purtătoare de cuvânt a parchetului german, Wiebke Hoffelner, s-a limitat să spună că decizia ”nu va fi luată săptămâna aceasta”. Justiţia urmează să se pronunţe cu privire la faptul dacă infracţiuni similare celor în baza cărora este inculpat Puigdemont în Spania există în dreptul german. El este inculpat - împreună cu alţi 12 lideri separatişti - de ”rebeleiune”, o infracţiune pasibilă de 30 de ani de închsoare, şi de deturnare de fonduri publice. În cauză este tentativa ratată de secesiune prin referendum din toamna lui 2017. Elsa Artadi, o deputată din partidul lui Carles Puigdemont, a apreciat, într-un mesaj postat pe Twitter, că Puigdemont se va opune extrădării sale, deoarece ”Spania nu garantează un proces echitabil”.

NU URMĂRIRI POLITICE

Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a catalogat Spania drept un ”stat de drept democratic” şi a dat asigurări că domneşte ”o încredere deosebită între autorităţile judiciare din statele membre UE”. El a amintit că, potrivit Madridului, Puigdemont şi colegii săi nu sunt urmăriţi din cauza unor ”idei politice, idei de independenţă, ci din cauza unor infracţiuni foarte concrete”. Guvernul spaniol a stat în expectativă, limitându-se să califice arestarea separatistului drept o ”veste bună”. Urmăriri cu privire la ”rebeliune” rămân însă controversate, deoarece ele presupun ”o ridicare violentă” care, potrivit unor jurişti, nu a avut loc.