Liderii UE dezbat strategia faţă de Rusia. Băsescu vrea creşterea nivelului sancţiunilor
Liderii UE dezbat joi viitorul relaţiilor lor cu Rusia, angajată în conflictul din Ucraina şi afectată de o criză financiară fără precedent, în reuniunea în care polonezul Donald Tusk îşi face intrarea pe scena europeană, scrie Mediafax.
Ei se reunesc în plin haos financiar în Rusia, o consecinţă a sancţiunilor economice pe care i le-a impus Occidentul. "Situaţia economiei ruseşti va fi prezentă în mintea tuturor", notează un diplomat european. Preşedintele rus Vladimir Putin, care a fost foarte discret până în prezent, îşi susţine conferinţa de presă anuală.
Tusk, care a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului European la 1 decembrie, a programat încă de la primul său summit o dezbatere asupra "strategiei" de adoptat faţă de Moscova, potrivit mai multor surse europene. El a fost timp de şapte ani premierul Poloniei, una dintre ţările cel mai angajate în reacţia europeană faţă de conflictul armat din Ucraina.
Nicio nouă sancţiune nu va fi decisă. UE "nu se află în logica înăspririi", afirmă un diplomat. "Nu prea avem chef să-l provocăm pe Putin", afirmă altul. "Este necesar să continuăm calea politică", adaugă o sursă franceză.
Preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel au discutat marţi cu Putin şi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Ei i-au îndemnat pe aceştia să "reia negocierile" şi "să nu mai piardă timp" în procesul de pace.
În plus, Cei 28, care vor să menţină un echilibru între fermitate şi dialog cu Moscova, urmează să reflecteze la ceea ce este de făcut după sancţiunile dure impuse în vară, până în iunie 2015. "Toată lumea este de acord că sancţiunile au un impact, dar ele nu sunt un scop în sine", apreciază o sursă europeană, subliniind că Rusia nu şi-a modificat o iotă politica faţă de Ucraina.
Mai mult pe Mediafax.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că va susţine în cadrul reuniunii ”creşterea sancţiunilor împotriva Moscovei”, în condiţiile în care situaţia din estul Ucrainei se îndreaptă către ”o nouă Transnistrie”.
”În ceea ce ne priveşte, susţinem că situaţia din estul Ucrainei marcată prin oraşele repet Lugansk şi Doneţk, se îndreaptă către o situaţie de gen Transnistria. De asemenea, este evident pentru noi că Federaţia Rusă contunuă să consolideze separatiştii, în estul Ucrainei, ceea ce impune, în opinia mea şi acest lucru îl voi susţine, creşterea nivelului de sancţiuni împotriva Moscovei”, a anunţat preşedintele Băsescu.
El a menţionat că ”este adevărat că sancţiunile de până acum au început să producă efecte devastatoare pentru economia Federaţiei Ruse”.