MENIU

Le Monde: Curaj, domnule Juncker!

Cotidianul Le Monde îi cere președintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să adopte măsuri eficiente, sǎ mai fie şi mediator între "bolnavi" şi "sǎnǎtoşi", altfel spus, între economiile fragile, cum este cea francezǎ, şi economiile solide, cum este cea germanǎ, și să abordeze un stil de conducere total diferit, față de cel utilizat de predecesorul său, portughezul José Manuel Barrosso. 

De asemenea, Le Monde îi cere lui Jean-Claude Juncker sǎ nu accepte simpla posturǎ de secretar general, al celor 28 de ţǎri membre ale Uniunii, în condițiile în care, scrie cotidianul, în ultimii zece ani, Comisia Europeanǎ nu a fost capabilǎ sǎ dea tonul unei direcţii politice, cu excepţia unor iniţiative pe plan ecologic. Totodată, în contextul crizei economice, Le Monde consideră că nu ea a avut iniţiative pentru a salva moneda unicǎ euro, ci cîţiva şefi de stat, precum Nicoals Sarkozy şi Angela Merkel, împreunǎ cu Banca Centralǎ Europeană, informează RFI.

Potrivit cotidianului francez,  instituţia pe care José Manuel Barrosso a condus-o a fost, în mod continuu, "slǎbitǎ" în ultimii zece ani. Pe de altă parte, există şi alte explicaţii pentru justificarea acestui diagnostic, şi anume faptul cǎ funcţionarea Comisiei nu este uşoarǎ, în condiţiile în care, toate cele 28 de ţǎri membre ale Uniunii Europene îşi trimit câte un reprentant în aceastǎ instanţǎ.

Dintre principalele ”tematici”, care îl aşteaptǎ pe noul preşedinte al Comisiei Europene, sunt enumerate ca extrem de importante trei:  consolidarea monedei unice, convingerea Marii Britanii de a rămâne în cadrul Uniunii Europene şi lansarea unei veritabile politici comune, în materie de imigraţie. În ceea ce privește Marea Britanie, Le Monde scrie: "ieşirea ei ar apǎrea în ochii lumii ca un eşec al proiectului comunitar."

Mai multe pe RFI.