MENIU

Lavrov: Implicarea Victoriei Nuland în criza din Ucraina nu va fi utilă celor două părți

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, joi, că implicarea subsecretarului de stat american, pentru afaceri euroasiatice, Victoria Nuland, în rezolvarea crizei din Ucraina nu va fi utilă dialogului politic, între armata ucraineană și forțele de autoapărare (rebelii), din sud-estul Ucrainei, informează agenția de presă Ria Novosti. Mai mult, afirmă Lavrov, ”Victoria Nuland a jucat un rol negativ în toate etapele crizei ucrainene”.

”Nu vreau să comentez în legătură cu declarațiile făcute de Victoria Nuland, întrucât activista aceasta (de la Washington) a jucat un rol negativ în toate etapele crizei ucrainene. Nu cred că angrenarea ei activă, în acel proces, care s-a înfiripat între autoritățile de la Kiev și rebeli poate să contribuie la obținerea rezultatului dorit, de toată lumea și, anume, instituirea unei păci durabile și începerea dialogului politic” între părțile beligerante, a precizat șeful diplomației ruse, citat de Agerpres.

La rândul său, Victoria Nuland a trimis, miercuri seară, un avertisment Moscovei de la Berlin, unde s-a deplasat la încheierea vizitei de trei zile, în Ucraina, afirmând că nu va fi niciun fel de relaxare a sancțiunilor împotriva Rusiei, până când aceasta nu își va retrage toate trupele și echipamentele de pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, alte două condiții, impuse de Victoria Nuland, în acest sens, sunt ca Kievul să își restabilească suveranitatea, asupra frontierei comune și ca toți ostaticii, deținuți de rebeli, să fie eliberați, a relatat Ukrainska Pravda.

”În prezent, există un acord de încetare a focului pe hârtie în Ucraina, pacea domnește în cea mai mare parte a țării, dar acordul privind armistițiul este încălcat în părțile sale cele mai importante”, a mai spus înaltul oficial american.

Președintele rus Vladimir Putin ar putea avea o întâlnire cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, în cadrul unei reuniuni a liderilor europeni și asiatici la Milano — Asia-Europe Meeting /ASEM/ —  în cursul săptămânii viitoare.

 

Mai multe pe Agerpres.