MENIU

Coreea de Nord face anunțul care trimite unde de șoc în lume. Dar este adevărat?

Dictatorul nord-coreean a anunțat că Phenianul a reușit miniaturizarea focoaselor nucleare, care ar putea permite montarea acestora pe rachete balistice. Este neclat totuși dacă afirmațiile sale sunt adevărate. 

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a afirmat marți că țara sa a reușit să miniaturizeze focoase nucleare care pot fi plasate pe o rachetă balistică, instaurând astfel o "reală" descurajare nucleară, a anunțat agenția oficială KCNA, citată de AFP.

"Focoasele nucleare au fost standardizate pentru rachete balistice prin miniaturizare", a declarat Kim Jong-Un în cursul unei reuniuni cu experți în domeniul nuclear, potrivit agenției nord-coreene de presă.

În vreme ce totți experții sunt de acord că Phenianul are capacități nucleare, analiștii SUA și nu numai se îndoiesc că regimul nord-coreean a reușit dificilul pas de a minituriza focoasele pentru a le monta pe rachete balistice. 

Oficiali americani din cadrul Pentagonului au minimalizat săptămâna trecută capacitatea Phenianului de a efectua lovituri nucleare, după declarațiile liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, legate de capacitatea țării sale de a lovi "în orice moment", transmite AFP, citată de Agerpres.

"Analiza guvernului american nu s-a schimbat. Nu am văzut Coreea de Nord să testeze sau demonstreze capacitatea sa de a miniaturiza o focoasă nucleară și monta pe o rachetă balistică", a declarat un oficial american din Departamentul Apărării.

Un alt responsabil a exprimat același scepticism privind capacitatea Phenianului de a lovi cu arme nucleare.

În orice caz, Statele Unite sunt pe deplin "încrezătoare" în sistemul lor de apărare contra rachetelor balistice și în capacitatea sa de a contra eventuale atacuri nucleare ale Coreii de Nord, a subliniat acest responsabil.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a declarat vineri că arsenalul nuclear al țării sale trebuie să fie "pregătit în orice moment", ca reacție la rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care înăsprește sancțiunile internaționale împotriva Phenianului.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a impus miercuri o nouă serie de sancțiuni severe împotriva Coreii de Nord după ultimele teste nuclear și balistic efectuate de regimul comunist.

Deși credibilitatea amenințării nord-coreene nu a fost stabilită, Washingtonul invită Phenianul "să se abțină de la acțiuni provocatoare și o retorică ce agravează tensiunile", a avertizat un alt oficial american.

Regimul comunist trebuie să se concentreze mai ales asupra "respectării obligațiilor sale internaționale și a angajamentelor", a menționat el.

Coreea de Nord a efectuat pe 6 ianuarie al patrulea test nuclear, iar la 7 februarie a lansat o rachetă, încălcând mai multe rezoluții ale Națiunilor Unite, amintește AFP.