Kim Jong și relația sa specială cu Donald Trump
Consilier în Ministerul de Externe nord-coreean, Kim Kye Gwan a declarat pentru KCNA că s-a întâlnit cu preşedintele Kim 'cu câteva zile în urmă' şi că acesta 'i-a spus că relaţia dintre el şi preşedintele Trump este una specială'.
Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, consideră că preşedintele american Donald Trump şi el au relaţie specială, a declarat joi un înalt responsabil nord-coreean, citat de agenţia oficială KCNA, potrivit AFP.
Consilier în Ministerul de Externe nord-coreean, Kim Kye Gwan a declarat pentru KCNA că s-a întâlnit cu preşedintele Kim 'cu câteva zile în urmă' şi că acesta 'i-a spus că relaţia dintre el şi preşedintele Trump este una specială'.
Cu câteva zile în urmă, Donald Trump a declarat despre Kim Jong Un: 'Îmi place de el. Mă place. Ne înţelegem foarte bine. Îl respect. El mă respectă'.
Kim speră încă să ajungă la un acord asupra programului nuclear nord-coreean tratând direct cu Donald Trump, apreciază experţii.
Potrivit acestora, Phenianul încearcă să profite de pe urma relaţiei între cei doi conducători pentru a obţine concesii din partea SUA.
Liderul nord-coreean a lăudat deja 'curajul extraordinar' al preşedintelui Trump, cerând de nenumărate ori ca Washingtonul să propună o 'nouă metodă' de negociere până la sfârşitul anului.
Phenianul este conştient că responsabilii americani se vor opune ridicării sancţiunilor înainte de orice denuclearizare şi doresc, prin urmare, 'să negocieze direct cu Trump', a declarat pentru AFP Koh Yu-hwan, profesor de studii nord-coreene la Universitatea Dongguk din Seul.
'Nordul trimite un mesaj pentru a spune că, dacă Trump nu dă un telefon, discuţiile vor eşua şi că acum acestea sunt la răscruce', a spus analistul.
Acelaşi consilier în Ministerul de Externe nord-coreean a declarat pentru KCNA că responsabilii politici americani sunt ostili Phenianului întrucât sunt 'marcaţi de mentalitatea şi prejudecăţile ideologice (datând) din perioada Războiului rece'.
'Sper sincer că o forţă motrice pentru a depăşi toate aceste obstacole (...) va fi găsită pe baza relaţiei strânse' între Kim şi Trump, a adăugat el.
Negocierile între SUA şi Coreea de Nord stagnează după eşecul în februarie al celui de-al doilea summit Kim-Trump la Hanoi.
De atunci, Coreea de Nord a sporit tensiunile cu o serie de teste cu rachete şi noile discuţii angajate la începutul lunii octombrie la Stockholm s-au încheiat fără niciun rezultat.