Kievul a reacţionat, la ONU, faţă de scrisoarea pe care Ianukovici i-ar fi trimis-o lui Putin
Guvernul ucrainean a reafirmat miercuri că Viktor Ianukovici nu mai este preşedintele legitim al ţării şi că numai Parlamentul poate să ceară ajutorul militar al Rusiei, reacţionând faţă de o scrisoare care i-ar fi fost adresată de către fostul preşedinte ucrainean lui Vladimir Putin, relatează AFP.
Ambasadorul Rusiei la ONU Vitali Ciurkin a citit luni, într-o şedinţă a Consiliului de Securitate, o scrisoare prezentată ca fiind din partea lui Viktor Ianukovici, datată la 1 martie, în care acesta cerea Rusiei să intervină militar în Ucraina, care se află, în opinia sa, "pe marginea războiului civil".
Într-o scrisoare datată la 4 martie şi adresată membrilor Consiliului de Securitate, după care AFP a obţinut o copie, ambasadorul ucrainean la ONU Iuri Sergheiev subliniază că Ianukovici, destituit de către Parlament şi refugiat în Rusia, "nu mai este preşedintele legitim al Ucrainei".
În plus, se subliniază în scrisoare, numai Parlamentul "are puterea exclusivă să adopte o decizie cu privire la pătrunderea unor forţe militare străine pe teritoriul Ucrainei". Scrisoarea citează, în acest sens, articolul 85, paragraful 23, din Constituţia ucraineană.
"Ca atare, cererea domnului Viktor Ianukovici adresată preşedintelui rus (Vladimir Putin) de a folosi forţe militare (ruse) în Ucraina nu poate să fie considerată o cerere oficială din partea Ucrainei", se conchide în scrisoare.
Potrivit depeşei citite de către Ciurkin luni, Ianukovici i-a cerut lui Putin să "utilizeze forţele armate ale Federaţiei Rusiei pentru a restabili ordinea, pacea şi stabilitatea şi a apăra populaţia din Ucraina".
Ianukovici a făcut, pe 28 februarie, declaraţii complet diferite, într-o conferinţă de presă susţinută în Rusia, la Rostov-pe-Don, în apropiere de frontiera ucraineană. "Orice acţiune militară în situaţia actuală este inacceptabilă. Nu intenţionez să cer un ajutor militar", declara el atunci, în Rusia, unde a fugit din Ucraina.