MENIU

Kiev: Avioanele Rusiei au încălcat spaţiul aerian ucrainean de 7 ori într-o noapte

Încălcările spaţiului aerian au avut ca scop să împingă Ucraina în război, denunţă Iaţeniuk

Încălcările spaţiului aerian au avut ca scop să împingă Ucraina în război, denunţă premierul interimat ucrainean, Arseni Iaţeniuk.

Aviaţia militară rusă a "încălcat" în mai multe rânduri spaţiul aerian ucrainean, "cu unicul scop de a determina Ucraina să declanşeze un război", a declarat sâmbătă, la Roma, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, relatează AFP.

"Avioane militare ruse au traversat şi încălcat spaţiul aerian ucrainean în şapte rânduri, noaptea trecută", a spus el într-o conferinţă de presă, după ce a fost primit în audienţă de către Papa Francisc şi s-a întâlnit cu şeful Guvernului italian Matteo Renzi.

Ministerul rus al Apărării a negat sâmbătă acuzaţiile potrivit cărora avioane ruseşti au încălcat spaţiul aerian ucrainean, potrivit agenţiei oficiale Itar-Tass, relatează AFP.

"Nicio încălcare a spaţiului aerian al ţărilor vecine Rusiei, inclusiv al Ucrainei, nu a fost înregistrată prin mijloacele de control ruseşti", a declarat un reprezentant al Ministerului Apărării pentru agenţia de presă.

Premierul ucrainean a mai criticat foarte dur răpirea, vineri, a 13 observatori din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de către separatişti proruşi, în estul Ucrainei.

"Este o nouă dovadă că aşa-zişii manifestanţi paşnici cu idei proruse sunt de fapt terorişti. Este incredibil şi inacceptabil", a subliniat Iaţeniuk.

"Îndemnăm Rusia să-şi retragă forţele de securitate. Cerem Rusiei să ne lase în pace", a mai spus premierul ucrainean, care a decis să-şi scurteze vizita în Italia din cauza tensiunilor din ţara sa, în contextul în care a prevăzut iniţial să asiste la canonizarea, duminică, a doi papi, polonezul Karol Wojtyla şi italianul Ioan al XXIII-lea.
"I-am cerut Sanctităţii Sale să se roage pentru ţara mea şi pentru pace în Europa", a spus Iaţeniuk despre întâlnirea cu Papa Francisc.

În cursul audienţei, Papa, care a declarat că vrea să facă tot posibilul pentru a favoriza pacea în Ucraina, i-a oferit un stilou spunându-i că speră "să semneze pacea" cu el. "Şi eu sper" i-a răspuns premierul.