MENIU

Khidasheli, ministrul georgian al Apărării: "România este una dintre ţările pe care ne putem baza"

Rusia nu a putut accepta ideea unui stat democratic în sfera ei de influență și de aceea a atacat Georgia în 2008. Este opinia ministrului georgian al Apărării, Tina Khidasheli, prima femeie numită în acest post în cabinetul de la Tbilisi. Aceasta a explicat de ce România a dovedit, de-a lungul anilor, că este un partener de încredere, dar şi pe ce se bazează strategia de apărare din Georgia.

"România este una dintre țările pe care ne putem baza întotdeauna, pentru a spune în mod sincer. Deja există de peste două decenii o relație de prietenie, de parteneriat, de sprijin reciproc, atât în momentele dificile, cât și în momentele bune. România este o țară de contact pentru noi, în ceea ce privește NATO, aspect care, în mod evident, face această prietenie și mai oficială și mai importantă pentru noi", a explicat Tina Khidasheli la Realitatea TV, în timpul emisiunii "Ambasador România."

Procesul de integrare a Georgiei în NATO dar și strategia de apărare a țării se bazează, în primul rând, pe cetăţeni, e de părere oficialul de la Tbilisi. Ministrul georgian a dezvăluit care e strategia de apărare a ţării sale.

"Dacă ești o țară responsabilă în lumea de astăzi, care este plină de surprize, surprize nefericite, cum a fost cea de săptămânile trecute din Bruxelles, care a demonstrat aceste lucruri încă o dată, din nefericire, sau evenimentele din regiunea mea, de săptămâna aceasta, consider că o țară precum Georgia, sau precum România, sau precum orice altă țară, în ce privește această chestiune, ar trebui să conlucreze pentru pace, mai mult decât pentru orice altceva", a afirmat Khidasheli.

Statele Unite ale Americii sunt cel mai important partener strategic pentru Georgia, a spus ministrul: "De-a lungul anilor de obținere a independenței, a războaielor grele, a problemelor, a foametei, pentru că am experimentat toate acestea în timpul celor 25 de ani, SUA au fost acolo. De exemplu, Turcia este partenerul numărul 1 al Georgiei în ceea ce privește comerțul, dacă luăm în considerare statisticile și datele".

Tina Khidasheli a lămurit și de ce a reprezentat ţara sa o ţintă pentru Rusia.

"Există o înțelegere și o acceptare a acestor fapte, anume să nu se ia în considerare statele baltice. În acest context, Georgia apare ca un stat cu o democrație europeană, reformată, în formare și de succes. Acest lucru nu este permis în acea zonă a lumii. Georgia este văzută ca o 'anexă' geografică, drept urmare trebuie să urmeze regulile stabilite de către alții", a mai precizat Tina Khidasheli în cele din urmă.