MENIU

Jurnalista care l-a sfidat pe Putin a fugit din Rusia împreună cu fiica sa. Ce spune avocatul Marinei Ovsiannikova

Jurnalista Marina Ovsiannikova și avocatul ei

Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova (44 de ani), plasată în arest la domiciliu din cauză că a denunţat războiul rus în Ucraina, a fugit din  împreună cu fiica sa din țara condusă de Vladimir Putin, potrivit declarației făcute de avocatul acesteia. Ovsiannikova a devenită celebră în cursul acestui an, după ce a afișat un mesaj antirazboi și anti-Putin în direct, la o televiziune a propagandei rusești.

”Ovsiannikova a părăsit Rusia împreună cu fiica sa, la câteva ore după ce a părăsit apartamentul în care era plasată în arest la domiciliu”, a declarat, pentru AFP, Dmitri Zahvatov, avocatul jurnalistei ruse.

Potrivit lui Zahvatov, jurnalista rusă şi fiica acesteia se află în Europa.

Anunțul avocatului Marinei Ovsiannikova vine la două săptămâni după ce autorităţile ruse au emis un aviz de căutare, care sugerează că jurnalista a fugit.

Marina Ovsiannikova a apărut într-un jurnal televizat rus ţinând o pancartă cu un mesaj prin care critica ofensiva militară a lui Vladimir Putin în Ucraina.

Ovsiannikova a devenit celebră în luna martie a acestui an, când a apărut cu o pancartă pe platoul postului rusesc pro-Kremlin unde lucra, Pervîi Kanal, arătând un mesaj împotriva ofensivei ruse în Ucraina şi împotriva "propagandei" presei ruseşti proguvernamentale.

Incidentul s-a petrecut chiar în timpul unui buletin de știri, jurnalista apărând în spatele prezentatoarei cu mesajul „Opriți războiul! Nu credeți ce vă spune propaganda.” Reacția producătorilor nu a fost cea mai promptă, protestatara reușind să afișeze mesajul timp de aproape 5 secunde. 

Marina Ovsianikova, denumită ulterior "jurnalista care l-a sfidat pe Vladimir Putin", a lăsat și o filmare în care și-a justificat gestul. 

„Ce se petrece acum în Ucraina e o crimă, iar Rusia e stat agresor. Cel care face asta este un singur om, Vladimir Putin. Tatăl meu e ucrainean, mama mea e rusoaică. Iar ei niciodată nu au fost dușmani. Acest colier de la gâtul meu este un simbol că Rusia trebuie să oprească imediat războiul fratricid,” spunea, în martie, Ovsianikova.

„Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Pervîi Kanal (Canalul 1). Și mi-e rușine că am făcut asta, că am făcut propagandă, că am zombificat poporul rus. Am tăcut în 2014, când a început. Am tăcut la mitinguri, când se făceau pentru Crimeea, când organiza Navalnîi, noi pur și simplu am privit în tăcere acest regim anti-om. Încă 10 generații de-ale noastre de acum înainte nu vor spăla această rușine, acest război fratricid”, se mai arăta în mesajul video al jurnalistei ruse.

Pervîi kanal - Primul canal - denumirea occidentalizată a Televiziunii de Stat din perioada sovietică, era în 2014 cel cel mai urmărit post TV din Rusia, cu o audiență estimată la 250 de milioane de oameni în întreaga lume.

Instituția a fost implicată, în ultimii ani, în mai multe scandaluri legate de promovarea de informații distorsionate sau falsificate în scopuri propagandiste.

În 2018, PK a fost prezentat filmarea unui exercițiu al armatei ruse drept o intervenție reală în timpul conflictului din Siria.