MENIU

Juncker, înaintea Consiliului European: Decizia luată în Consiliul JAI nu poate fi revocată

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat, miercuri, înaintea sesiunii extraordinare a Consiliului European pe tema cotelor de refugiați, la care participă șefii de stat și de Guvern din UE, că decizia luată, marți seară, în Consiliul JAI nu poate fi revocată în ședința de astăzi. Juncker a subliniat că decizia de marți, privind repartizarea refugiaților, este una care respectă normele legale internaționale în vigoare.

"Decizia luată aseară nu poate fi revocată în cadrul ședinței de astăzi, subliniez acest fapt", a declarat Juncker, informează HotNews.ro.

Președintele CE a mai precizat că a fost informat de premierul ceh că țara sa va implementa sistemul stabilit marți.

Jean-Claude Juncker a susținut o conferință de presa comună cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz. Acesta din urma a dat asigurări că PE se uită la modalități de a debloca fondurile necesare pentru aplicarea tuturor măsurilor privind refugiații, adăugând că "trebuie să apărăm ideea de soluții comune pentru provocări comune. Această problemă nu poate fi rezolvată printr-un răspuns individual, nu putem gestiona o problemă globală printr-o acțiune individuală".

"Vom încerca să accelerăm aplicarea măsurilor necesare și, oriunde va fi nevoie de sprijinul Parlamentului, vă asigurăm că îl vom acorda", a adăugat Schulz.

În ceea ce privește procedurile de infringement față de 19 state, inclusiv România, pentru aplicarea incorectă a legislației azilanților, Juncker a arătat că, în opinia sa, "procedurile lansate astăzi nu vor aduce o turnură dramatică. Nu facem decât să ne asigurăm că deciziile luate sunt implementate corect".

"Astăzi a trebuit să informăm publicul pentru a arăta că insistăm pe aceste proceduri ale migrației și că statele trebuie să aibă o legislație comună. Statele care știau că greșesc, sunt sigur că nu au fost suprinse de declanșarea procedurii", a adăugat președintele CE.

Iohannis: Regret decizia Consiliului JAI. Impunerea unor cote obligatorii nu rezolvă problema

 


Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, înainte de a pleca la ședința extraordinară și informală a Consiliului European, în cadrul căreia a declarat că regretă decizia luată de Consiliul JAI prin care României i-au fost alocați în plus 2.400 de refugiați, decizie luată printr-un vot majoritar și nu prin consens. Șeful statului a punctat faptul că această hotărâre nu va fi rediscutată în cadrul ședinței Consiliului European. Pe de altă parte, Iohannis a subliniat că problema refugiaților "poate fi gestionată ușor de România" și că "poziția noastră rămâne în continuare una de participare voluntară".