MENIU

Joe Biden, reacție tranșantă despre arestarea lui PUTIN pentru crime de război în Ucraina - Cum îl caracterizează pe președintele rus

Joe Biden, președintele SUA

Prima reacție a lui Joe Biden după ce Curtea internațională de la Haga a anunțat că a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război în Ucraina.

Președintele american Joe Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin a comis crime de război, răspunzând la o întrebare a reporterilor în urma emiterii mandatului de arestare pe numele liderului de la Kremlin de către Curtea internațională de la Haga.

Joe Biden a mai spus că decizia de a emite un mandat de arestare pentru Putin este justificată, referindu-se la declarația lui Volodimir Zelenski, care a afirmat că este o decizie istorică, prin care începe să fie asumată o responsabilitate istorică pentru crimele de război din Ucraina.

Întrebat de presă dacă Putin „ar trebui să fie judecat pentru crime de război în Ucraina”, Joe Biden a răspuns: „El a comis în mod clar crime de război”

Joe Biden a menționat și că prin decizia emisă CPI a dat un semnal foarte puternic.

Declarațiile lui Biden vin după ce CPI a anunțat emiterea mandatului de arestare pentru Putin pentru crima de război privind deportarea forțată a copiilor din Ucraina. Procurorul Camerei preliminare (ICC) de la CPI a anunțat vineri că mandatele de arestare s-au bazat pe dovezi criminalistice, pe verificări și pe declarațiile celor incriminați.

„Dovezile pe care le-am prezentat s-au concentrat pe crimele împotriva copiilor. Copiii sunt partea cea mai vulnerabilă a societății noastre”, a adăugat Karim Khan, procurorul ICC.

Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia de la invazie, potrivit celor mai recente rapoarte de la Kiev. În același timp, CPI a precizat că sute de copii ucraineni au fost luați din orfelinate și case de copii și duși pe teritoriul Rusiei, în formularea acuzațiilor împotriva lui Vladimir Putin și a comisului rus pentru drepturile copilului - Maria Lvova-Belova.

Este neclar însă dacă mandatul de arestare amis de CPI va duce la arestarea efectivă a lui Putin. Rusia a respins mandatul de arestare emis de Curtea de la Haga anunțând că „este nul și neavenit”, pentru că n deoarece rămâne neclar dacă mandatul va duce la arestarea lui Vladimir Putin, deoarece Rusia nu este parte la CPI. Rusia a semnat Statutul de la Roma în 2000, dar nu l-a ratificat niciodată pentru a deveni membru al CPI, iar în cele din urmă și-a retras semnătura în 2016.