MENIU

Joe Biden a primit "binecuvântarea" lui Barack Obama pentru candidatura la preşedinţie

Preşedintele american Barack Obama i-a dat undă verde lui Joe Biden, în cazul în care acesta se va hotărî să se înscrie în cursa pentru fotoliul de la Casa Albă.

Preşedintele american Barack Obama i-a dat undă verde lui Joe Biden pentru eventuala cadidatură a acestuia la alegerile prezidenţiale din anul 2016.

„Cred că acest lucru vă va ajuta să vă faceţi o idee despre părerea pe care preşedintele o are despre capacitatea vicepreşedintelui Biden de a deţine o funcţie înaltă”, a explicat Josh Earnest, secretarul de presă al Casei Albe. Acesta a adăugat că, în opinia lui Obama, decizia cooptării lui Biden în echipa de campanie în anul 2008 a fost una extrem de benefică.

Totuşi, nu este vorba despre o aprobare oficială, relatează CBS News. O eventuală înscriere a lui Joe Biden în cursa pentru fotoliul de la Washington l-ar putea jena pe Barack Obama, în contextul în care fostul său secretar de stat, Hillary Clinton, favorita democraţilor, şi-a anunţat deja candidatura.

Cu toate acestea, Biden ia tot mai mult în considerare posibilitatea candidaturii sale în condiţiile creşterii îngrijorării donatorilor şi unor lideri democraţi faţă de amplificarea scandalului cu privire la faptul că Clinton a folosit e-mailul privat în interes de serviciu.

Mai mult, Biden şi consilierii săi apropiaţi au participat la o întâlnire cu senatoarea Elizabeth Warren din Washington şi alţi susţinătoriu din state aflate printre primele unde se va desfăşura scrutinul democrat. Aceştia au încredere că pot aduna circa 30 de milioane de dolari în următoarea jumătate de an, de la donatori importanţi care încă nu şi-au arătat sprijinul pentru nimeni.

Totodată, potrivit unei analize CBC News, dintre cei aproape 770 de donatori importanţi ai lui Obama în 2012, doar o mică parte - aproximativ 50 - s-au angajat să strângă bani pentru Clinton.