MENIU

Coreea de Nord, NOU TEST cu racheta balistică - Pentagonul confirmă. Ce zonă a fost ŢINTA

Coreea de Nord: Pregătiri pentru un test cu rachetă - sursă a Pentagonului

Postul public de televiziune din Japonia a anunţat, vineri, că o rachetă a căzut în apropierea Zonei Exclusiv Comerciale, zona de coastă care înconjoară ţara. Coreea de Nord a testat, pentru a doua oară, o rachetă balistică intercontinentală, care a zburat timp de aproximativ 45 de minute.   

Racheta ar fi fost lansată de Coreea de Nord, iar Pentagonul a confirmat testul cu racheta balistică intercontinentală. 

'Pot să confirm că am detectat lansarea unei rachete balistice din Coreea de Nord', a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis. 'Evaluăm situația și vom avea mai multe informații în curând', a adăugat el. Această lansare survine la numai câteva săptămâni după primul test reușit cu rachetă balistică intercontinentală al Phenianului.

Coreea de Sud confirma joi că nu a fost detectat niciun semn privind lansarea iminentă de către Coreea de Nord a unei rachete balistice, prin care regimul de la Phenian ar intenționa să marcheze împlinirea a 64 de ani de la armistițiul care a pus capăt războiului intercoreean, notează Xinhua.

Precizările de la Seul au survenit în contextul speculațiilor din media internaționale conform cărora Phenianul se pregătea să efectueze un test cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) și un altul cu rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM), menționează sursa citată.

Coreea de Nord a anunțat la 4 iulie că a testat cu succes o rachetă ICBM Hwasong 14, care a zburat circa 930 km și a atins o altitudine de circa 2800 km.

Peninsula Coreeană se află în continuare în stare de război din punct de vedere tehnic, conflictul de trei ani nefiind urmat decât de un armistițiu, și nu de un tratat de pace.

În ipoteza unui test cu rachetă intercontinentală, aceasta ar fi a doua oară când Coreea de Nord testează un dispozitiv ICBM, după cel lansat la 4 iulie, ceea ce a provocat îngrijorarea comunităţii internaţionale.

Experţii estimează că această rachetă are o rază de acţiune suficientă pentru a atinge Alaska. Coreea de Nord vizează să se doteze cu o rachetă capabilă să transporte un focos nuclear şi care să ajungă pe teritoriul SUA.

Tirul din 4 iulie, efectuat de Ziua Naţională a SUA, a fost perceput drept o provocare de preşedintele Donald Trump.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Japonia rachetă