MENIU

Italia, anunţ cu privire la cererile SUA de a utiliza baza aeriană din Sicilia împotriva ISIS

Italia va analiza orice cerere a SUA de a utiliza baza aeriană Sigonella din Sicilia pentru lovituri împotriva organizației jihadiste Stat Islamic (SI) în Libia, în cazul în care va fi solicitată, a declarat ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, relatează Reuters.

Cei doi aliați NATO au convenit în februarie că Italia va permite SUA să lanseze numai lovituri 'defensive' de la această bază. Avioanele americane au bombardat luni ținte ale SI în Libia la cererea guvernului de la Tripoli, susținut de ONU, pentru a ajuta la îndepărtarea militanților din fostul lor fief Sirte. Oficiali americani au declarat că acesta este începutul unei campanii susținute.

Întrebat de postul de televiziune RAI dacă SUA vor fi autorizate să folosească baza aeriană în timpul campaniei aeriene, Gentiloni a declarat: 'Ar trebui să fie cereri, le vom analiza'. 'Este un lucru foarte bun că americanii au decis să intervină în Libia', a declarat Gentiloni pentru RAI TV.

'Aproximativ 90% dintre migranți care sosesc în Italia vin din Libia și de aceea suntem atât de interesați în stabilizarea țării, dincolo de amenințarea teroristă', a spus el. Până acum, Italia nu a primit nici o solicitare, a anunțat o sursă guvernamentală italiană, precizând că guvernul poate aproba folosirea bazei din estul Siciliei fără un vot parlamentar. La Sigonella se află o baza aeriană navală a SUA, precum și a Italiei, fiind uneori folosită ca suport logistic pentru trupe ale SUA și forțe NATO.