Italia trimite 450 de militari în Irak, pentru a proteja barajul de la Mosul
Italia va trimite în curând 450 de militari pentru a apăra barajul de la Mosul (nordul Irakului), în apropierea orașului ocupat de organizația jihadistă Statul Islamic (SI), după ce o companie italiană a câștigat prin licitație lucrările pentru consolidarea barajului, a anunțat premierul italian Matteo Renzi, informează miercuri AFP, notează Agerpres.
'Licitația (pentru consolidarea barajului) a fost câștigată de o societate italiană și vom trimite la fața locului 450 de oameni de-i noștri, alături de americani, pentru a-l proteja', a afirmat marți premierul italian la emisiunea televizată 'Porta a Porta'. Barajul 'este chiar în centrul unei zone periculoase, la frontiera cu SI, este serios avariat și riscă să se prăbușească', a adăugat Renzi.
Al doilea oraș ca mărime din Irak, Mosul se află din iunie 2014 în mâinile jihadiștilor din SI.
Forțele kurde, susținute de aviația americană, au recucerit acest baraj strategic din mâinile SI în august 2014. Barajul de la Mosul este cel mai important din Irak, el furnizând energie și apă pentru peste un milion de oameni în nordul acestei țări.
Licitația, pentru o sumă de două miliarde de dolari, a fost câștigată de grupul italian Trevi, care va trebui să consolideze acest baraj situat pe fluviul Tigru, la circa 50 km în amonte de Mosul.
Obiectivul celor 450 de militari italieni, care se vor ralia unui contingent de 750 de oameni deja prezenți în Irak, va fi cel de a face tot posibilul ca barajul să nu ajungă din nou în mâinile jihadiștilor și de a permite ca lucrările, indispensabile pentru această infrastructură fundamentală din Irak, să poate fi reluate, precizează miercuri mass-media italiene.
Construcția, proiect foarte important al fostului președinte irakian Saddam Hussein, suferă din cauza unei probleme structurale care a făcut ca inginerii armatei americane să-l desemneze, într-un raport din 2007, drept 'barajul cel mai periculos din lume'. Înalți responsabili americani au atenționat împotriva unui risc de catastrofă majoră, în cazul în care barajul se va nărui, evocând un val de 20 de metri înălțime care s-ar putea abate peste Mosul.