MENIU

Istoricul Goşu, despre protestele din R. Moldova: Clasa politică înfiorător de proastă

Istoricul şi profesorul Armand Goşu a vorbit într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, despre ceea ce se întâmplă în aceste momente în R Moldova.

"Situaţia de la un minut la altul scapă de sub control. Protestul în următoarele ore nu va scădea.
R Moldova în cazul în care aceste proteste vor continua, si e posibil să continue, pentru că s-au acumulat tensiuni, frustrări, nemulţumiri în societate în ultimii ani", a spus profesorul Goşu. 

Ce s-ar putea întâmpla în Republica Moldova?

"R Moldova va urma un scenariu de tip Belarus cu un regim totalitar, semi-autoriatar, poliţie, armată care să controleze populaţia sau vom asista la pregătirea la intrarea într-un ciclu care să pregătească alegerile anticipate în câteva luni, ceea ce ar menţine R Moldova pe un traseu democratic, cu respectarea unor reguli, unor principii europene.

Altă variantă pe care încearcă să ne-o vândă unii analişti că va curge lapte şi miere, situaţia devine tot mai proastă intolerabil de proastă.", a mai spus Goşu.

Care sunt cauzele protestelor?

"Cauzele protestării în R Moldova sunt generate de calitatea Guvernului din R Moldova, de absenţa unor politici publice îndreptate spre bunăstarea cetăţeanului şi de faptul că această clasă politică din R. Moldova este de o calitate înfiorător de proastă. E clar că societatea a evoluat, oamenii au mers în Occident la muncă, oamenii au făcut studii, au trăi în alte ţări au văzut cum funcţionează şi nu acceptă să se întoarcă acasă şi să fie trataţi mai rău decât erau în perioada sovietică.", a comentat istoricul.

Poziţia Rusiei şi de ce ieşit ambasadorul SUA să facă declaraţii

"Ambasadorul SUA a făcut declaraţia pentru că i-a fost cerută, niciun diplomat Occidental nu-şi permite să facă declaraţii care să sugereze o intervenţie brutală a statului pe care îl reprezintă.

Rusia a părut absentă în ultimele luni din varii motive, pentru că altcineva face treaba în R Moldova, în locul Rusiei, ce nevoie are Rusia să consume resurse să trimită oameni pe teren dacă îl are pe Plahtoniuc în R Moldova? Un om care reuşeşte fluturând steagul UE să fie detectat de peste 90 la sută din populaţie, jocul cui îl face?
PCRM nu mai există, oricum Voronim nu a fost niciodată după 2003 iubit la Moscova, dovadă că nu l-au mai sprijint, nu l-au mai finanţat.", a precizat istoricul Armand Goşu.

Mai multe articole despre:
tensiuni Republica Moldova istoric Armand Goşu