Israelul, acord cu Rusia în vederea acțiunilor militare din Siria: "E important să știe că acționăm"
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și președintele rus, Vladimir Putin, au convenit, marți, la Moscova, asupra unui mecanism de coordonare a acțiunilor militare ale celor două țări, cu scopul de a se evita eventuale confruntări în Siria, relatează AFP.
Potrivit Guvernului israelian, acest mecanism are drept scop "evitarea neînțelegerilor între forțele israeliene și cele rusești".
Cu toate acestea, Benjamin Netanyahu a subliniat că Israelul intenționează să-și păstreze libertatea de acțiune în Siria.
"Israelul lansează acțiuni și, pentru că facem acest lucru, este important pentru toată lumea, inclusiv pentru Rusia, să știe că acționăm", a precizat premierul israelian.
Potrivit presei israeliene, șeful Statului Major israelian, Gadi Eisenkot, care l-a însoțit pe Netanyahu la Moscova, și omologul său rus, Valeri Gherasimov, au fost de acord ca acest organism de coordonare să fie condus de adjuncții șefilor de Stat Major din cele două țări.
Prima întâlnire între cei doi oficiali este programată să aibă loc în două săptămâni, însă locul reuniunii nu este încă stabilit.
Intervenția militară a Rusiei în Siria, încurajată de Germania: "Să lăsăm interesele naționale"
Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a salutat public implicarea militară crescută a Rusiei în Siria și a vorbit despre "adoptarea unei poziții comune" privind conflictul sângeros, care face ca sute de mii de sirieni să-și părăsească țara.
Steinmeier a făcut aceste declarații, duminică, într-o conferință de presă comună cu omologul său american, John Kerry. Oficialul german a mai spus că "trebuie să dăm deoparte interesele naționale înguste pentru moment" pentru a învinge ISIS, adăugând că acest lucru se poate obține doar cu implicarea Turciei, Arabiei Saudite, Iranului și Rusiei, informează HotNews.ro.
Rusia se află într-o puternică ofensivă în Siria, unde, potrivit presei americane, a trimis armament și militari. Rusia îl sprijină din toate puterile pe președintele Bashar al Assad, principalul său aliat din Orientul Mijlociu, în timp ce toată lumea occidentală îl consideră pe acesta responsabil de crime împotriva propriului popor.
Occidentul a evitat, astfel, orice implicare în conflictul din Siria, unde forțele guvernamentale se luptă atât cu militanții ISIS, cât și cu facțiuni militare antiguvernamentale.