MENIU

Iranul intră în Balcani. Vrea să deschidă o rafinărie în Bulgaria

Oameni de afaceri din Iran sunt interesaţi să construiască o rafinărie de petrol în Bulgaria, a declarat ambasadorul iranian Abdollah Norouzi, potrivit Novinite.

Norouzi a afirmat la postul Evropa TV că afaceriştii iranieni sunt interesaţi în general să investească în sectorul energetic al Bulgariei, inclusiv în petrol şi exporturi de energie, transmite News.ro.

”Trebuie să vedem cât de pregătită este partea bulgară. Având în vedere că reţeaua noastră de gaze este destul de dezvoltată şi că avem conducte care merg la graniţa cu Turcia, este nevoie să fie semnate anumite acorduri şi contracte de cooperare”, a spus ambasadorul.

El a adăugat că gazele iraniene sunt de o calitate mai bună decât cea a gazelor furnizate de Rusia.

Bulgaria a cerut relansarea proiectului de construcţie a gazoductului Nabucco, care ar fi urmat să transporte gaze din Iran în Europa, idee abandonată complet, pe fondul sancţiunilor impuse de Occident statului iranian din cauza controversatului program nuclear. Multe dintre sancţiuni au fost ridicate în ianuarie, în urma unui acord între autorităţile de la Teheran şi liderii statelor occidentale.

Mai multe articole despre:
Iran petrol Bulgaria rafinărie