MENIU

Iranul cooperează cu SUA pentru retragerea trupelor din Irak

Iranul se oferă să coopeereze cu Statele Unite în problema retragerii trupelor din Irak, potrivit ediţiei de astăzi a Financial Times. Cotidianul britanic scrie că adjunctul ministrului iranian de Externe, Abbas Araghchi, a fost cel care a oferit Washingtonului sprijinul Teheranului în elaborarea strategiei de retragere.

Într-un interviu acordat Financial Times oficialul iranian a declarat: "Invazia condusă de Statele Unite a fost un dezastru, să nu permitem ca şi retragerea să fie un dezastru".

Adjunctul ministrului de Externe de la Teheran avertizează, însă, că o retragere imediată a trupelor americane din Irak ar putea duce la haos, război civil şi, din acest motiv, este necesar un plan bine pus la punct, care să se finalizeze cu o retragere onorabilă.

Experţi iranieni şi americani s-au întâlnit deja la conferinţa internaţională pe tema Irakului, desfăşurată săptămâna trecută la Sharm El-Sheikh, pentru a discuta o posibilă colaborare în privinţa retragerii trupelor SUA.

Atât Washingtonul, cât şi Londra, au anunţat, încă de la începutul anului, că vor să implice Iranul şi Siria, state considerate teroriste de Departamentul american de Stat, în procesul de stabilizare a Irakului. Ministrul britanic al Apărării, Des Browne, a tensionat însă ieri relaţiile cu Teheranul, după ce a declarat că regimul lui Ahmadinejad i-ar putea ajuta pe talibani să lupte împotriva trupelor americane şi britanice din Afganistan.
Mai multe articole despre:
Iran Irak SUA trupe