Iohannis, la Strasbourg: Toată lumea mă întreabă ce se întâmplă în România! Grațierea nu e o soluție
Președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială la Strasbourg, acolo unde are loc Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a declarat că a discutat cu președintele CEDO, dar și cu cel al Comisiei de la Veneția și Secretarul General, despre dosarele Curții Europene care vizează România și a informat că decizia-pilot va fi redactată și făcută publică în prima jumătate din 2017.
"Am discutat despre cele două proiecte și cu președintele CEDO, și cu președintele Comisiei de la Veneția. Evident , și cu Secretarul General. Toată lumea mă întreabă ce se întâmplă la noi în țară. Însă, în contextul în care la noi acasă s-a tot vehiculat o posibilă decizie CEDO, am adus discuția și în această zonă și sunt foarte mulțumit că am fost lămurit și pot, la rândul meu, să lămuresc câteva lucruri despre procedură. Această decizie-pilot va fi redactată și cunoscută înă din prima jumătate a acestui an și se va referi la situația din închisori. Însă, lucrurile trebuie privite cu optimism și realism. Se va arăta unde sunt problemele și se va da un termen destul de generos pentru a găsi soluții. Următorul pas, probabil, va fi să găsim un pachet de măsuri care vine să îmbunătățească condițiile din închisori. În mod eronat, acasă s-a vehiculat grațierea. Ea e o mică parte a pachetului. O altă parte ar putea fi o procedură în care deținuții se pot plânge la noi în România despre situația lor", a spus Iohannis
Șeful statului a subliniat faptul că, în acest moment, România nu este pasibilă de vreo sancțiune din partea CEDO, explicând că următorul pas după publicarea deciziei-pilot va fi elaborarea unui plan de măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare.
"Nici vorbă de o presiune din partea CEDO. Iar despre partea de sancțiuni sau amenzi, așa ceva nu se pune în discuție acum. Nu va exista nicio sancțiune pentru România. Pot să vă spun cu toată claritatea că nu există nicio amendă. Dacă România elaborează un pachet de măsuri care satisface cerințele CEDO și Consiliului European, atunci toate dosarele pe această speță vor fi returnate României, care trebuie să le rezolve intern. Dacă n-ar fi nicio măsură, atunci aceste dosare ar rămâne la CEDO. Este posibil ca într-o speță concretă să apară o sancțiune împotriva României. Însă despre cele 80 de milioane de euro nu poate fi vorba. Aici a făcut cineva un calcul pe colțul mesei și în niciun caz nu se poate aplica așa ceva României. Haideți să așteptăm să vedem ce dorește CEDO de la noi, să elaborăm un pachet serios pentru România și atunci nu va fi nicio amendă", a susținut președintele României.
Klaus Iohannis a atras atenția că grațierea poate fi una dintre soluțiile pentru problema supraaglomerării din închisori doar dacă grațiază deținuții, nu politicenii din Parlament.
"De asta se va ocupa Ministerul Justiției și cred că se găsesc profesesioniști în minister care se vor apuca de treabă. Chestiunea cu referndumulul se referă la situația noastră politică și abordarea politică. CEDO este o chestiune tehnică și se referă la o speță anume care trebuie rezolvată, unde grațierea nu este soluția. Grațierea poate, eventual, să fie o parte mică din pachetul de soluția și așa trebuie tratată, iar această discuție îmi confirmă că problema s-a pus total greșit la noi acasă. În loc să se găsească o soluție printr-un pachet întreg de măsuri, s-a mers pe scoaterea unei teme din context și ambalarea pentru populație într-un fel care nu mi s-a părut potrivit. Eu nu exclud grațierea, dar ea nu poate fi făcută pentru politicieni. Grațierea face sens dacă se grațiază cei din închisori, nu cei care stau în Parlament și așteaptă grațierea", a declarat șeful statului.