Întrecere nucleară - ARSENALUL marilor puteri ale lumii: peste 13.000 de focoase prezente pe glob
De când Rusia a invadat Ucraina, amenințarea cu arme nucleare a devenit pe cât se poate de reală. Statele care dețin astfel de arme susțin că au în total 13.000 de focoase, însă specialiștii se tem că numărul real ar putea fi mult mai mare. În plus, țările și-au crescut arsenalul în ultimii ani.
Analiștii estimează că cele 9 state nucleare ale lumii - China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Marea Britanie și SUA - au în total 13.000 de focoase nucleare. Cu toate astea, estimarea se bazează numai pe informațiile disponibile publicului. Specialiștii se tem că numărul acestora ar fi mult mai mare.
De la sfârșitul Războiului Rece, atât SUA cât și Rusia și-au redus arsenalul nuclear. Astăzi, Rusia spune că are 6.257 de focoase, iar SUA recunosc că dețin 5.550.
Printre cele mai puternice arme se numără Bomba Țar, din perioada Uniunii Sovietice, care este de aproximativ 2.500 de ori mai puternică decât bomba care a distrus Nagasaki.
Specialiștii atrag atenția că unele arme nucleare sunt sunt ținute în alertă maximă. SUA și Rusia, de exemplu, mențin o parte din armele lor nucleare în alertă, ceea ce înseamnă că ar putea fi gata de lansare în mai puțin de 15 minute.
Iată situația armamentului nuclear pe glob:
SUA - 1.389 de focoase nucleare strategice pe 665 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarin și pe avioane de luptă.
REGATUL UNIT - 225 de focoase strategice, dintre care 120 sunt dislocate și 105 sunt depozitate, dar Marea Britaie mai are 4 submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară „Trident” din clasa „Vanguard”, care împreună formează un element nuclear exclusiv pe mare.
CHINA - 350 de focoase în prezent. China și-a accelerat dezvoltarea nucleară, iar Departamentul Apărării estimează, începând cu 2021, că Republica Populară Chineză ar putea avea până la 700 de focoase nucleare livrabile până în 2027 și 1.000 până în 2030.
FRANȚA - 290 de focoase pe rachetele sale nucleare, aer-sol cu rază medie de acţiune.