MENIU

Interdicția smartphone-urilor pe front pentru soldații ruși: Amenzi și închisoare pentru cine încalcă legea

Soldații ruși care vor fi surprinși cu smartphone-uri pe frontul din Ucraina riscă să ajungă la închisoare pentru abateri disciplinare grave, dacă o propunere legislativă avansată de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, va fi adoptată. Smartphone-urile au fost utilizate de ambele părți implicate în conflict pentru a localiza și identifica ținte, prin urmărirea semnalelor sau accesarea fotografiilor și mesajelor postate de pe aceste dispozitive, potrivit oficialilor ruși și occidentali.

Detalii ale proiectului de lege

Conform unui proiect de lege susținut de Comisia de Apărare a Dumei de Stat, utilizarea dispozitivelor electronice destinate „scopurilor casnice” și care permit filmarea, înregistrarea audio și transmiterea de geodate va fi clasificată drept abatere disciplinară gravă. TASS, citată de Agerpres, a relatat că această inițiativă legislativă ar permite comandanților unităților militare să impună arestul disciplinar pentru o perioadă de până la 10 zile în cazul acestor abateri.

Un raport din 2024 al firmei de software de securitate cibernetică Enea a subliniat că telefoanele mobile pot fi urmărite cu ușurință pe câmpul de luptă în diverse moduri de către părțile opuse în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Un exemplu tragic a avut loc în 2023, când un atac cu rachete ucrainene a ucis aproape 100 de soldați ruși găzduiți într-o școală profesională din regiunea Donețk, controlată de Rusia. Incidentul a fost posibil din cauza utilizării neautorizate a telefoanelor mobile de către trupele ruse, permițând astfel forțelor Kievului să-i localizeze.

Pe lângă interdicția utilizării smartphone-urilor, proiectul de lege al Dumei prevede, de asemenea, un arest disciplinar de până la 10 zile pentru militarii care încalcă interdicția existentă privind distribuirea publică de informații care ar putea identifica personalul militar rus sau localizarea acestuia.

Această măsură legislativă vine ca o reacție la vulnerabilitățile identificate pe câmpul de luptă și subliniază importanța securității operaționale în contextul conflictului continuu din Ucraina.