MENIU

Intalnirea de la Minsk dintre Poroshenko si Putin: cum s-ar putea solutiona criza din Ucraina

<p>Președintele Poroșenko</p>

Petro Poroshenko, presedintele Ucrainei, va avea o intalnire cu Vladimir Putin, omologul sau rus, saptamana viitoare, la Minsk. Comunitatea internationala isi pune sperantele ca intalnirea de la Minsk va fi ocazia de a pune capat crizei din estul Ucrainei.

Daca Poroshenko va incepe sa ceara retragerea neconditionata a suportului militar rusesc pentru rebelii pro-rusi din Lugansk si Donetsk, discutiile vor ajunge intr-o fundatura. Asta ar insemna ca Moscova sa recunoasca deschis ca i-a ajutat pe separatisti, ceea ce este o utopie. Rusia ar putea sa ceara, in schimb, Ucrainei, sa puna capat luptelor din sud-est pentru ca un convoi umanitar sa intre in tara si sa ajute comunitatea afectata de razboi. Ceea ce am avea, acum, ar fi un impas dificil de trecut.

Evident, la acest summit se va mai discuta si despre sanctiunile economice impuse Rusiei de catre Ucraina, mai ales perspectiva de a opri tranzitul de gaze naturale dinspre Rusia spre UE.

Pentru reprezentantii Uniunii Eurasiatice – Belarus si Kazakhstan, de exemplu – aceasta intalnire are scopul a de a inchega relatii economice cu Ucraina, daca guvernul tarii va ratifica, in septembrie, acordul de asociere cu UE. Pentru europeni este important ceea ce se va intampla cu contractele cu Gazpromul si cu livrarile de gaze.

Afla de pe europolitics.ro cum s-ar putea solutiona, chiar in aceasta saptamana, situatia din Ucraina!|