MENIU

Summit istoric cu promisiuni ambițioase: pace și denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea

Liderii de la Seul şi Phenian au căzut de acord să conlucreze pentru a realiza pacea și denuclearizarea "completă" a Peninsulei Coreea, potrivit unei declaraţii comune emise în urma summitului inter-coreean, informează site-ul agenţiei Yonhap, citat de Mediafax.

"Coreea de Sud şi de Nord şi-au afirmat obiectivul comun de a realiza o Peninsulă Coreea fără arme nucelare prin denuclearizare completă", se arată în declaraţia comună semnată de liderii celor două Corei.

Cei doi lideri au fost de acord că acţiunile recente ale Phenianului privind renunţarea la testele atomice sunt "foarte semnificative" şi "importante" pentru eforturile de denuclearizare.

Cele două Corei vor încerca în același timp să pună permanent capăt războiului până la sfârșitul acestui an, arată comunicatul comun publicat vineri la finalul summitului. 

Kim Jong-un a devenit primul lider nord-coreean care a pășit pe teritoriul Sudului de la înființarea celor două țări, în 1953. Kim a trecut pe jos granița, pentru a se așeza la masa discuțiilor cu omologul său, în cadrul unui summit mult-așteptat, ce ar putea deschide calea spre o Coree de Nord fără arme nucleare.

Discuţiile au durat aproximativ două ore, după ceremoniile iniţiale şi declaraţiile optimiste făcute în faţa presei de cei doi oficiali, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Kim Jong-un a revenit pe teritoriul Coreei de Nord într-o limuzină neagră, înconjurată de bodyguarzi.

Programul primului summit inter-coreean după mai bine de un deceniu continuă cu prânzul, pe care Kim Jong-un şi Moon Jae-in nu îl iau împreună. Ei se vor întâlni din nou, vineri după-amiază şi vor relua dialogul după ce vor planta un copac la frontieră.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Donald Trump Kim Jong-un