MENIU

Întâlnire de gradul ZERO la Beijing - Macron și Ursula von der Leyen, față în față cu președintele Chinei, aliat al lui Putin

Întâlnire de gradul zero în China. Președintele Franței - Emmanuel Macron şi șefa Comisiei Europene - Ursula von der Leyen se află joi față în față cu președintele Xi Jinping pentru a milita în favoarea Ucrainei, invadată de Rusia în urmă cu un an.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au discuții joi despre soarta războiului din Ucraina cu președintele Chinei - Xi Jinping, care a revenit recent din vizita la Moscova, unde a avut o întâlnire cu președintele Vladiir Putin.

Cei doi lideri europeni sunt primiţi joi după-amiază de preşedintele chinez la Palatul Poporului din Beijing.

Presiunea internaţională a crescut asupra Chinei pentru a o încuraja să nu se implice, militar, alături de Putin în războiul dus în Ucraina ci să se implice pentru pace. Pentru că, dacă Beijingul se declară oficial neutru, mai ales că Xi Jinping nu a condamnat niciodată invazia rusă, nu a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean Volodomir Zelenski, relatează HotNews.ro.

În schimb, a mers președintele chinez recent la Moscova, pentru a-şi reafirma alianţa cu preşedintele rus, arătând restului lumii ca un front anti-occidental.

Miercuri, în capitala Chinei, preşedintele francez a estimat că Beijingul ar putea juca un „rol major” în „găsirea unei căi de pace” în Ucraina, salutând „dorinţa de a se angaja în rezolvarea conflictului” manifestată de China atunci când a lansat un Document în 12 puncte care rezumă poziţia sa în februarie.

Ursula von der Leyen, la rândul ei, a emis un avertisment mult mai dur săptămâna trecută la Bruxelles: „Modul în care China continuă să reacţioneze la războiul lui Putin va fi un factor determinant în viitorul relaţiilor dintre UE şi China”.

„Acum, după ce şi-a ţinut discursul, este în mod clar în vizorul Beijingului, deoarece şi-a prezentat o viziune destul de fermă şi dură, care nu este deloc şi cea a lui Emmanuel Macron”, explică pentru AFP Marc Julienne, şeful activităţilor din China la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale.

„Aşa că vom vedea cum vor distribui rolurile”, adaugă el, poziţia fermă a liderului european determinând „ca Emmanuel Macron să fie depăşit de Ursula von der Leyen”.

Dar „a juca un poliţist bun şi un poliţist rău între Macron şi von der Leyen la Beijing ar slăbi instantaneu naraţiunea europeană a unui front unit”, avertizează Antoine Bondaz de la Fundaţia pentru Cercetare Strategică într-o notă analitică.

Preşedintele Macron este primit joi dimineaţa de prim-ministrul Li Qiang pe atunci preşedintele Adunării Naţionale Zhao Leji, și va avea o întâlnire individuală cu Xi Jinping după-amiaza, înainte de a face declaraţii presei, un interviu trilateral, care o va include şi pe von der Leyen şi în final o cină de stat.

Această vizită vine într-un nou moment de tensiune și în jurul chestiunii Taiwanului, odată cu întâlnirea, în Statele Unite, între preşedinta taiwaneză, Tsai Ing-wen, şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor americane, Kevin McCarthy. Joi, Beijingul a promis un răspuns „hotărât” în urma vizitei oficialului american.

China consideră insula Taiwan, cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori, una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949.