MENIU

Instanța franceză a prelungit arest preventiv pentru Pavel Durov, șeful Telegram

Instanța franceză a prelungit arest preventiv pentru Pavel Durov, șeful Telegram / Foto: Profimedia

Arestarea preventivă a patronului Telegram Pavel Durov a fost prelungită duminică seara, la o zi după ce acesta a fost arestat pe un aeroport din Paris, un mandat de percheziție fiind emis împotriva sa de anchetatorii francezi pentru diverse infracțiuni legate de serviciul său de mesagerie criptată.

Însoțit de garda sa de corp și de asistentul său, care îl urmăresc în permanență, miliardarul franco-rus de 39 de ani a fost arestat sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, la nord de Paris, a declarat pentru AFP o sursă apropiată cazului, relatează HotNews.ro.

Fondatorul Telegram călătorea din Baku (Azerbaidjan) și urma să petreacă cel puțin seara la Paris, unde planificase să ia cina, a adăugat o sursă apropiată anchetei.

Potrivit unei alte surse apropiate anchetei, judecătorul de instrucție din Paris însărcinat cu această anchetă judiciară, a prelungit duminică seara arestul său preventiv. Aceasta ar putea dura maximum 96 de ore.

La sfârșitul acestei perioade, Pavel Durov ar putea fi eliberat sau adus în fața acestui magistrat în vederea unei eventuale inculpări.

Parchetul din Paris a refuzat duminică să ofere orice informație „în acest stadiu, deoarece cazul este în curs de cercetare”.

Arestarea lui Pavel Durov a provocat o serie de reacții internaționale. „FreePavel”, a postat șeful platformei, Elon Musk, pe X (fostul Twitter), înainte de a publica un nou mesaj în limba franceză: ”Liberté. Liberté! Liberté?”.

Fostul candidat independent la președinția SUA Robert F. Kennedy Jr, care tocmai s-a raliat lui Donald Trump, a declarat pe X că „nevoia de a proteja libertatea de exprimare nu a fost niciodată mai urgentă”.

Mai multe articole despre:
pavel durov arest preventiv telegram sef telegram