MENIU

Sondaj exploziv. Încrederea rușilor în Vladimir Putin s-a prăbușit. Urmează vremuri complicate

Vldimir Putin

Încrederea publică în preşedintele rus Vladimir Putin a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani, conform unui sondaj de opinie al statului, scrie Reuters.

Sondajul, efectuat de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice, a stabilit că încrederea în liderul rus a scăzut la 33,4%, cel mai slab nivel din 2006, notează RFI Romania.

Rezultatele, precizează Reuters, nu reprezintă o problemă imediată pentru Putin, care a câştigat categoric alegerile din martie 2018, obţinând astfel un nou mandat de şase ani. Însă ar putea oferi încredere potenţialilor viitori contracandidaţi.

Putin rămâne, însă, politicianul în care ruşii au cea mai mare încredere, precizează Reuters.

În acest context, Financial Times comentează că scăderea înregistrată acum continuă tendința vizibilă de la începutul celui de-al patrulea mandat din luna mai, deoarece problemele economice au umbrit politica externă agresivă care susținea popularitatea lui Putin în ultimii ani.

Din moment ce suprimarea de către Kremlin a politicienilor din opoziție face să nu existe adevărați contestatari ai autorității președintelui, sondajul subliniază modul în care administrația dlui Putin, care are o influență considerabilă și asupra presei ruse, este ținută responsabilă de starea precară a economiei.

Veniturile au scăzut în Rusia în ultimii patru ani. PIB-ul țării a crescut doar cu aproximativ 1,5%, în condițiile unui regim de sancțiuni occidentale care a afectat finanțarea unora dintre cele mai mari companii din Rusia și a slăbit rubla.

Într-un sondaj separat realizat de Centrul Levada, unica voce independentă a Rusiei, 53% dintre respondenți au declarat că doresc demisia guvernului. Este pentru prima dată când majoritatea sprijină demiterea, notează FT.

Mai multe articole despre:
Rusia Vladimir Putin