MENIU

Incident major pe Canalul Suez: 2 petroliere s-au ciocnit - Intervenție după ce traficul a fost blocat

Incident grav pe cea mai importantă cale de navigare din lume - Canalul Suez. Două petroliere s-au ciocnit și au blocat pentru o perioadă de timp legătura dintre Orient și Occident, între Marea Mediteraneană și Marea Roșie.

 

Incident important pe Canalul Suez, miercuri dimineață. Canalul Suez este una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume şi cea mai scurtă rută de transport maritim între Europa şi Asia. Aproximativ 12% din comerţul mondial se desfășoară prin acest canal. 

Traficul pe Canalul Suez a fost blocat o scurtă perioadă după ciocnirea de miercuri dimineață între două petroliere.

Este vorba de transportatorul de gaze naturale lichefiate (LNG) BW Lesmes, sub pavilion Singapore, şi petrolierul Burri, sub pavilion Insulele Cayman, care transportă produse petroliere.

Cele două petroliere s-au ciocnit pentru scurt timp în canal, a anunțat miercuri dimineaţă compania de urmărire a navelor MarineTraffic, potrivit Reuters.

După incident, cele două petroliere au fost separate.

Ulterior, traficul maritim s-a desfășurat normal pe Canalul Suez din Egipt miercuri, potrivit Reuters, care citează două surse de transport maritim.

Au apărut însă și alt fel de informații despre incidentul de pe Suez. Deși nu au fost furnizate date oficiale despre incident, unul dintre petroliere ar fi fost avariat.

Potrivit publicației egiptene AlQahera News, una dintre nave ar fi fost remorcată pentru că ar fi suferit o avarie, se arată într-o postare pe rețeaua X, fostă Twitter.

Preşedintele Autorităţii Canalului Suez, Osama Rabie, a declarat că o navă care s-a defectat pe cursul de navigaţie începea să fie remorcată, fără a oferi însă mai multe detalii, potrivit publicației. Grupurile ce administrează petrolierul Burri, cel care ar fi produs avarierea celeilalte nave, nu au oferit informații publice despre incidentul de pe Suez.

 

Cum s-a produs ciocnirea petrolierelor pe Canalul Suez

Petrolierul de gaze lichefiate BW Lesmes era orientat spre nord și remorcat spre sud de două remorchere, de la ora 5 dimineață (ora 02:00 GMT), potrivit datelor de urmărire a navelor de pe Refinitiv Eikon.

În această perioadă, petrolierul Burri era ancorat şi îndreptat spre sud la aproximativ 12 km de capătul sudic al canalului, mai relatează Reuters.

Potrivit datelor de monitorizare de pe harta de la MarineTraffic, petrolierul Burri s-a întors lateral şi s-a ciocnit cu petrolierul BW Lesmes, care se afla deja lateral la ora 20.40 GMT, înainte de a da înapoi şi de a se îndrepta.

 

Un incident important a mai avut loc pe Canalul Suez  acum doi ani. A fost major, traficul pe Canalul Suez fiind blocat cel puțin o săptămână. Atunci s-au format și cozi kilometrice de nave ce așteptau eliberarea celei mai importante căi navigabile.

Nava ce a provocat un haos în transportul internațional de mărfuri a părăsit portul după trei luni. 

În timpul vânturilor puternice din martie 2021, o navă uriaşă, Ever Given, s-a blocat pe Canal, oprind traficul în ambele direcţii timp de şase zile şi perturbând comerţul mondial. 

Uriaşul cargobot „Ever Given” s-a înfipt într-unul din maluri. Colosul de 200 de mii de tone are 400 de metri lungime şi 60 metri lăţime. Toate remorcherele disponibile din Egipt au ajutat la repunerea pe apă a navei.

Ever Given, proprietatea Taiwanului, dar înregistrat în Panama, făcea parte dintr-un convoi de 20 de nave, ce se îndreptau către portul olandez Rotterdam. Cargobotul parcursese deja 7 kilometri din canalul Suez, lung de 163 kilometri şi lat de 300 metri, în cel mai îngust punct. La un moment dat, nava a pierdut putere şi s-a pus de-a curmezişul canalului. Niciun container nu a căzut de pe cargobot şi nimeni din echipaj nu a fost rănit.

Această blocadă accidentală a canalului Suez a avut efecte majore acum doi ani, ruta fiind traversată zilnic de 50 de nave, în principala legătură dintre Orient şi Occident.