Încetarea focului, în general respectată în Ucraina
Acordul de încetare a focului pare în fine respectat în estul separatist prorus al Ucrainei după ce presiunea occidentală s-a accentuat asupra Rusiei, acuzată de SUA că "minte" cu privire la rolul său în acest conflict soldat cu 5.800 de morți în 10 luni.
Pe teren, armata ucraineană a semnalat miercuri o 'scădere considerabilă' a tirurilor rebelilor și și-a exprimat satisfacția că niciun soldat nu a mai fost ucis în ultimele 24 de ore, pentru prima oară după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului în 15 februarie.
Purtătorul de cuvânt militar ucrainean Andrii Lâsenko a subliniat totuși că armistițiul nu este respectat în întregime, denunțând în special trecerea 'unui mare număr de tancuri, lansatoare de rachete multiple Grad și alte echipamente' spre orașul de coastă Novoazovsk, controlat de rebeli și situat la 30 km de portul strategic Mariupol.
Secretarul de stat american John Kerry a estimat, la rândul său, că 'nici Rusia, nici forțele pe care ea le susține nu-și îndeplinesc angajamentele' asumate în acordul de pace de la Minsk în 12 februarie.
Există temeri în Ucraina că Mariupol, ultimul oraș mare controlat de Kiev în estul rebel, va fi următoarea țintă a separatiștilor proruși care au cucerit în urmă cu o săptămână orașul strategic Debalțevo, în pofida acordului de încetare a focului.
La rândul lor, rebelii au arătat unui grup de jurnaliști străini la Obilne, localitate situată la 20 km sud de Donețk, o coloană de 14 tunuri mobile de 122 mm și mai multe camioane deplasându-se dinspre linia frontului spre orașul Starobechevo în sud, prezentând-o drept |retragere a armelor grele', potrivit acordului.
Misiunea OSCE aflată în Ucraina a declarat însă că nu poate confirma nicio retragere.
Pe plan diplomatic, presiunea a crescut împotriva Rusiei, acuzată de Kiev și de țările occidentale că îi înarmează pe rebelii proruși în estul Ucrainei și că a desfășurat trupe regulate în zonă, ceea ce Moscova dezminte.
Rusia 'se livrează exercițiului de propagandă cel mai flagrant și cel mai important de la cel mai important al Războiului rece' , a opinat John Kerry, afirmând că liderii ruși 'mint' cu aplomb cu privire la 'ceea ce fac acolo' în Ucraina. El nu a exclus adoptarea unor sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei.
Premierul britanic David Cameron a evocat ideea excluderii Rusiei din sistemul de plată interbancară Swift dacă Moscova continuă să 'destrame' Ucraina, anunțând totodată trimiterea unor instructori militari pentru a consilia și a antrena trupele ucrainene.
Polonia și-a anunțat și ea intenția de a trimite în Ucraina instructori militari pentru a pregăti acolo subofițeri ucraineni, potrivit generalului Boguslaw Pacek, responsabil cu instruirea în Ministerul polonez a Apărării.
Sursa: Agerpres