GREII Planetei s-au întâlnit la Summit-ul G20 din China. Cele mai importante DECIZII și declarații
Premieră pentru China: a condus pentru prima dată summit-ul celor 20 de lideri mondiali. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama s-a întâlnit duminică cu premierul Regatului Unit, Theresa May, la summitul G20 din China. Este prima întâlnire a celor doi de la începutul mandatului noii șefe a cabinetului de la Londra. Cei doi lideri au stabilit, în întâlnirea din Hangzhou, că cele două mari puteri vor continua să colaboreze în lupta împotriva Statului Islamic în Siria, pe tema conflictului din Ucraina, dar și în privința atacurilor cibernetice. Alte întâlniri-cheie din prima zi a Summit-ului au fost cele dintre Obama şi Erdogan, Angela Merkel şi Erdogan, Putin şi Erdogan, dar şi Putin şi premierul Marii Britanii, Theresa May.
Statele Unite şi Rusia negociează încheierea unui acord durabil de încetare a focului în Siria, dar documentul nu a fost încă finalizat, a declarat duminică preşedintele american Barack Obama, citat de site-ul agenţiei Reuters.
UPDATE. Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Tayyip Erdogan au convenit înfiinţarea unui fond comun de investiţii, al Rusiei şi Turciei, a declarat ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaev, transmite Reuters.
Întrebat fiind despre posibilitatea ca acordul privind Siria să fie finalizat în curând, preşedintele american a declarat că "Nu am ajuns încă acolo," adăugând că "Există divergenţe semnificative cu ruşii, atât în ceea ce priveşte părţile beligerante pe care le susţinem, cât şi referitoare la ceea ce este necesar pentru a restabili pacea în Siria."
Decizia istorică luată de Putin şi Erdogan, la Summit-ul G 20. Ce vor înfiinţa Turcia şi Rusia
UPDATE G20 ar trebui să-și asume un rol de conducere în probleme majore, a afirmat președintele chinez la deschiderea summitului
G20 ar trebui să-și asume un rol de conducere în probleme majore, a afirmat duminică președintele chinez Xi Jinping în cadrul ceremoniei de deschidere a summitului G20, în orașul Hangzhou (estul Chinei), relatează Xinhua.
G20 ar trebui să găsească o direcție și un curs pentru economia mondială însoțite de o viziune strategică, a declarat președintele Chinei. Pentru a satisface cererea economiei mondiale, G20 ar trebui să treacă de la a face fața crizei la guvernarea pe termen lung, a apreciat el.
Președintele Xi Jinping le-a cerut liderilor G20 să găsească remedii pentru ritmul lent al economiei mondiale și să se angajeze pe o cale de creștere economică solidă, sustenabilă, echilibrată și incluzivă.
Liderul celei de-a doua cea mai mare economie mondială, președintele Chinei a prezentat cinci propuneri pentru a susține creșterea economică la nivel mondial.
În primul rând, a afirmat el, membri G20 ar trebui să consolideze coordonarea la nivelul politicilor macroeconomice, să promoveze în comun creșterea și protejarea stabilității financiare. În al doilea rând, membri G20 membrii ar trebui să inoveze modele de creștere și să exploreze noi motoare de creștere economică, a spus el.
În al treilea rând, membrii G20 ar trebui să amelioreze guvernanța economică la nivel mondial. În al patrulea rând, membrii G20 ar trebui să construiască o economie mondială deschisă și să continue să promoveze liberalizarea și facilitarea comerțului și a investițiilor.
În cele din urmă, a adăugat președintele chinez, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă ar trebui realizată pentru a promova dezvoltarea durabilă favorabilă incluziunii.
UPDATE: May şi Putin îşi exprimă, în prima lor întâlnire, speranţa unei îmbunătăţiri a relaţiilor britanico-ruse
Marea Britanie şi Rusia speră la o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale prin dialog, în urma primei întâlniri între premierul britanic Theresa May şi preşedintele rus Vladimir Vladimir Putin duminică, în marja summitului G20 de la Hangzhou, în China, relatează Reuters.
Relaţiile dintre Londra şi Moscova sunt afectate de poziţii divergente faţă de războaiele din Ucraina şi Siria, de o intensificare a zborurilor unor bombardiere ruse cu rază lungă de acţiune în apropierea spaţiului aerian britanic, o ţară membră NATO, şi de asasinarea prin otrăvire a fostului spion rus Aleksandr Litvinenko în capitala britanică.
May şi-a exprimat speranţa unui dialog deschis cu Rusia, în pofida divergenţelor puternice dintre cele două ţări, înaintea unei întâlniri cu Putin în marja summitului.
"Recunosc că există unele divergenţe între noi, că există unele zone complexe şi grave de îngrijorare şi probleme de discutat, dar eu sper să avem o relaţie şi un dialog sincere şi deschise", a declarat premierul britanic.
Putin i-a spus lui May că "toată lumea înţelege că dumneavoastră şi echipa dumneavoastră vă confruntaţi cu provocări dificile", părând să se refere la decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.
"Vă urăm succes şi sperăm să putem să ne aducem relaţiile bilaterale la un nivel mai înalt decât cel din prezent", a adăugat el, potrivit News.ro.
UPDATE: Obama afirmă că nu ar "supralicita" importanţa incidentelor de pe aeroport după sosirea sa în China
"Eu nu aş supralicita importanţa" tensiunilor de pe aeroport, a declarat preşedintele american Barack Obama într-o conferinţă de presă în oraşul Hangzhou, în estul Chinei, care găzduieşte summitul G20, referindu-se la o serie de incidente diplomatice începând cu coborârea din aeronava prezidenţială, relatează Reuters.
Ultima vizită a lui Obama în Asia în calitate de preşedinte al Statelor Unite a început cu o serie de incidente imediat după ce Air Force One a aterizat la Hangzhou.
Un oficial chinez în domeniul securităţii a blocat-o pe consiliera pe probleme de Securitate Naţională Susan Rice pe pistă şi a strigat la alt oficial american care încerca să ajute jurnalişti să se apropie de Obama.
Şeful statului american a declarat că el nu consideră că dispute cu privire la accesul presei în timpul vizitei sale în China reflectă probleme în relaţiile americano-chineze, potrivit The Associated Press.
Obama a spus că apar mereu tensiuni atunci când Casa Albă negociază nivelul de acces al presei americane la preşedinte şi lideri străini în străinătate.
UPDATE: Cancelarul german și președindele turc au avut o întrevedere 'constructivă'
Cancelarul german Angela Merkel a avut o întrevedere cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan în cadrul căreia au discutat aspecte privind relațiile bilaterale, înaintea începerii summitului G20 în China, fiind prima întrevedere a celor doi lideri de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, a declarat duminică un purtător de cuvânt al guvernului german, relatează Reuters.
Relațiile deja tensionate dintre cele două țări s-au deteriorat după tentativa de lovitură de stat din Turcia, când Ankara a criticat faptul că Berlinul nu a condamnat acest act suficient de rapid și decisiv.
'(Merkel și Erdogan) au discutat aspecte privind relațiile germano-turce, continuarea aplicării acordului UE-Turcia privind migranții și preocupări legate de războiul civil din Siria', a declarat purtătorul de cuvânt, precizând că 'discuțiile au fost constructive'.
Întâlnire Barack Obama și Theresa May
Președintele Statelor Unite, Barack Obama și premierul Marii Britanii, Theresa May, au stabilit, în întâlnirea din Hangzhou, că cele două mari puteri vor continua să colaboreze în lupta împotriva Statului Islamic în Siria, pe tema conflictului din Ucraina, dar și în privința atacurilor cibernetice.
Președintele SUA a mai spus, înainte de începerea summitului G20 din China, că discuțiile între SUA și Rusia cu privire la încheierea ostilităților în Siria vor continua și că negocierile sunt dificile date fiind diferențele majore de perspectivă între Washington și Moscova.
La rândul său, Theresa May a declarat că Marea Britanie nu va relua referendumul pentru ieșirea din Uniunea Europeană, ci îl va pune în practică.
Este prima întâlnire a celor doi de la începutul mandatului noii șefe a cabinetului de la Londra, in luna iulie. Cei doi lideri au discutat o serie de probleme bilaterale si globale, iar ca prieteni apropiati si aliati de incredere, Statele Unite si Regatul Unit "continua sa se bucure de o relatie speciala si durabila".
Este pentru prima data cand China conduce summit-ul celor 20 de lideri mondiali, iar evenimentul care are loc in Hangzhou, un oras in care vechiul se imbina cu noul, ii ofera presedintelui Xi Jinping platforma perfecta pentru a demonstra influenta economiei tarii sale, dar si pentru a-si promova imaginea de lider global.
"Din punct de vedere politic, este foarte important pentru China sa fie vazuta nu numai ca un egal al acestor foste puteri imperialiste, dar chiar sa le si surclaseze", spune David Loevinger, un fost specialist in situatia Chinei la Trezoreria de Stat a SUA.
Incidente "diplomatice" americano-chineze
Autorităţile chineze au introdus măsuri de securitate foarte stricte pentru summitul G20 de la Hangzhou, fără a scuti pe nimeni, nici pe consiliera pentru securitate naţională a SUA, Susan Rice, nici presa acreditată la Casa Albă, relatează AFP, conform agerpres.ro.
După aterizarea avionul prezidenţial Air Force One la Hangzhou, în estul Chinei, pe pista de aterizare s-a produs un incident între un agent chinez şi, iniţial, grupul de jurnalişti acreditaţi la Casa Albă care îl însoţesc pe Barack Obama.
Aşa cum se întâmplă de obicei, presa americană se afla sub una dintre aripile avionului Boeing 747 pentru a urmări coborârea preşedintelui, ceea ce a provocat intervenţia aproape imediată a serviciilor de securitate chineză.
Considerând că jurnaliştii erau prea aproape de traseul prevăzut pentru Barack Obama, un agent chinez s-a apropiat de ei şi a început să le strige să plece cât mai repede de-acolo.
O responsabilă de la Casa Albă a intervenit, informându-l pe agentul chinez că este vorba despre un avion american şi despre preşedintele SUA. Interlocutorul său chinez nu s-a lăsat însă impresionat şi a replicat imediat, urlând în engleză: "Aici este ţara noastră! Este aeroportul nostru!".
În focul evenimentelor, agentul a încercat chiar să o împiedice pe Susan Rice să se alăture preşedintelui SUA, îndreptându-se în grabă către ea atunci când ea a vrut să treacă pe sub cordonul albastru care delimita spaţiul rezervat pentru trecerea lui Obama şi schimbând vorbe puţin amabile cu delegaţia americană.
Serviciul secret american, care asigură securitatea preşedintelui SUA, a intervenit atunci pentru a-i permite consilierei pentru securitate naţională să se alăture liderului de la Casa Albă.