MENIU

Incendiu de pădure masiv la nord de Atena! Autoritățile elene, în alertă: cum îi afectează asta pe turiști

Incendiu de pădure masiv la nord de Atena! Autoritățile elene, în alertă/ Arhivă foto Profimedia 2023

Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord de capitala greacă Atena, zonă care nu este una turistică. Sute de pompieri, cu zeci de autospeciale, ajutaţi şi de avioane pentru stingerea incendiilor încearcă să stingă flăcările. Incendiul este însă alimentat de vântul puternic şi survine după săptămâni de vreme caniculară şi cu puţine ploi.

Potrivit presei internaționale, fumul degajat de flăcări se extinde în zonă, iar în multe părţi ale capitalei Atena se simte miros de cenuşă şi lemn ars, relatează Agerpres.

Potrivit radio-televiziunii publice ERT, în apropierea incendiului nu se află facilităţi turistice.

Apărarea civilă din Grecia a avertizat că al doilea cel mai ridicat nivel de alertă de incendii este în vigoare în weekend în zone extinde din partea centrală a ţării.

În toată Grecia, patruzeci de incendii de pădure au izbucnit din zorii zilei de sâmbătă, au anunţat pompierii.

În prezent, sunt trimise întăriri din mai multe alte părţi ale Greciei pentru a ajuta la controlarea incendiului din jurul capitalei, a declarat presei purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vasilis Vathrakogiannis. "În general, condiţiile predominante sunt dificile şi periculoase", a subliniat el.

Pe lângă viteza vântului, care a depăşit uneori 100 km/h, densitatea stâlpilor liniilor electrice de înaltă tensiune a îngreunat şi intervenţia avioanelor de stingere a incendiilor, care au fost doar patru.

Prin urmare, în principal douăsprezece elicoptere sunt în prezent la lucru, a adăugat Vathrakogiannis.

Pentru moment, vântul nu pare să sufle în direcţia zonelor rezidenţiale, propagând flăcările spre o zonă a muntelui Parnitha, care a mai ars în incendii anterioare. Incendiul de sâmbătă a început în zona pădurii Katsimidi.

Cu toate acestea, rafalele puternice de vânt au trimis fumul spre centrul capitalei greceşti, unde a putut fi detectat un miros de lemn ars.

"Nu mai există un front activ" în Katsimidi "dar bătălia nu s-a terminat încă, deşi situaţia s-a îmbunătăţit", a dat asigurări în cursul serii ministrul pentru crize climatice şi protecţie civilă, Vasilis Kikilias.

Potrivit prognozei ministerului pentru duminică, există un risc foarte ridicat de incendii (categoria 4) în regiunea Attica, sudul peninsulei Peloponez, insula Creta, nordul şi sudul Mării Egee şi centrul Greciei.

De asemenea, un incendiu de pădure a izbucnit sâmbătă după-amiază la 20 km nord-vest de Atena, în timp ce un altul a izbucnit în oraşul Keratea, în Attica de est, şi a fost controlat de autorităţi, care au evacuat două sate.

Obişnuită cu căldura toridă a verii, Grecia se pregăteşte de câteva săptămâni pentru un sezon al incendiilor deosebit de dificil.

Mai multe articole despre:
grecia incendiu padure grecia alerta grecia atena