MENIU

Incendii catastrofale în Maui, Hawaii: Sirenele nu au sunat. Cel puțin 80 de oameni au murit în flăcări - Cel mai negru bilanț în ultimii 60 de ani

Numărul victimelor în incendiile devastatoare din Maui, arhipelagul american Hawaii, este în creștere. Este cel mai negru bilanț din ultimii 60 de ani, potrivit autorităților.

 

Potrivit celui mai recent bilanț al victimelor, cel puţin 80 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiile care au devastat insula Maui, din arhipelagul american Hawaii.

 Incendiile din insula Maui au fost alimentate de vânturi violente, care la rândul lor au fost aduse de uraganul Dora, format în Oceanul Pacific.

„Numărul victimelor este de 80. Iar 1.418 persoane sunt adăpostite în centre de urgenţă”, a transmis sâmbătă comitatul Maui.

Este cel mai negru bilanț din ultimii 60 de ani. Numărul deceselor îl depăşeşte pe cel al tsunamiului din 1960, care a făcut 61 de morţi în Hawaii.

Echipajele de intervenție au făcut progrese, dar încă lucrează pentru a opri pe deplin trei incendii majore și pentru a preveni izbucnirile pe insula Hawaii, au mai transmis autoritățile, potrivit CNN.

Persoanele evacuate care au început să revină în Lahaina, fostă capitală a regatului Hawaii, distrusă aproape în totalitate de flăcări, au găsit doar cenușă în locul orașului.

Zeci de locuitori din Lahaina si alte zone au fost surprinşi de incendii și s-au aruncat în mare pentru a nu fi mistuiți de flăcări.

„Unde este guvernul? Unde sunt?”, a întrebat un localnic din Lahaina. Iar alți oameni au declarat, pentru CNN, că nu au aflat de incendii de la autorități, nu au sunat sirenele, ci au fost alertați de prieteni.

În Maui au fost numeroase pene de curent, iar numărul de urgenţă 911 nu a funcționat în anumite regiuni de pe insulă.

Sirenele de avertizare în caz de incendiu nu au fost acţionate, a confirmat pentru CNN un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea crizelor din Hawaii. El a precizat că mai multe alerte au fost trimise pe telefoanele mobile ale locuitorilor şi difuzate la radio şi televiziune.

Procurorul general al acestui stat american din Oceanul Pacific, Anne Lopez, a deschis o anchetă asupra modului în care a fost gestionată criza din Maui.

„Biroul meu îşi ia angajamentul să înţeleagă deciziile care au fost luate înainte şi în timpul incendiilor şi să împărtăşească publicului rezultatele acestui audit”, a anunţat ea într-o declarație de presă.

Preşedintele Joe Biden a discutat cu guvernatorul statului Hawaii, Josh Green, a precizat vineri Casa Albă. Preşedintele Joe Biden a decretat de joi stare de dezastru major, în catastrofa naturală din Hawaii. Astfel au fost deblocate ajutoare federale pentru finanţarea intervențiilor, adăposturilor de urgenţă şi a eforturile de reconstrucţie.