În pragul unei invazii în Venezuela? Presupusele planuri ale SUA, dezvăluite din greșeală
Un presupus plan american de abordare a crizei din Venezuela a fost dezvăluit din greșeală de consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, John Bolton. Teoria unor comentatori vorbește despre o posibilă plasare a unor militari în Columbia, în contextul în care la Caracas crește tensiunea conflictului dintre regimul Nicolas Maduro și opoziție.
Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, John Bolton, nu a fost atent luni să-şi ascundă notele când a venit să răspundă la întrebările jurnaliştilor în sala de presă a Casei Albe, relatează AFP, citată de Agerpres.
În plină criză cu Venezuela, un rând scris în partea de sus a blocnotesului pe care îl ţinea în mână a atras atenţia: "5.000 de soldaţi în Columbia", se poate citi privind de aproape fotografiile din timpul briefingului de presă.
Solicitat de AFP în legătură cu semnificaţia acestei însemnări, un responsabil american a afirmat că nu dispune de informaţii care să acrediteze această cifră.
Întrebat în cursul briefingului despre o eventuală intervenţie militară în Venezuela, John Bolton a reafirmat, cum a făcut preşedintele Donald Trump săptămâna trecută, că "toate opţiunile" sunt pe masă.
Statele Unite au mărit presiunea asupra regimului condus de Nicolas Maduro anunţând sancţiuni împotriva companiei naţionale a petrolului din Venezuela, PDVSA, şi lansând un apel armatei să accepte transferul paşnic al puterii către opozantul Juan Guaido.
Speculațiile vin la două zile după ce Reuters a scris despre presupusa prezență a mercenarilor ruși la Caracas. Concret, potrivit agenției de presă, sute de mercenari au sosit în Venezuela săptămâna trecută pentru a susține guvernul președintelui Nicolas Maduro, confruntat cu proteste masive ale populației și contestat de Occident, notează Reuters, care cotează două surse. O a treia sursă a confirmat existența unui contingent al contractorilor privați în Venezuela, dar nu a precizat când au venit și care este rolul lor.
Rusia nu a făcut un secret din susținerea lui Maduro, criticând dur poziționarea SUA, care a decis să recunoască autoritatea lui Juan Guaido, liderul Opoziției, pe care îl consideră acum președinte interimar al țării. Moscova, care care interese directe în venezuela, ajutând guvernul socialist al lui Maduro cu miliarde de dolari.
Chemare dramatică pentru un asalt final al opoziției în Venezuela. Zile decisive
Misiunea mercenarilor în Venezuela este să-l apere pe Maduro de orice încercare a simpatizanților opoziției din rândul propriului aparat de securitate de a-l aresta.
Administraţia de la Moscova a negat că ar fi trimis mercenari ruşi ca să-l protejeze pe preşedintele Venezuelei, Nicolás Maduro, care se confruntă cu ample proteste ale opoziţiei susţinute de Statele Unite, relatează cotidianul The Guardian.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat că Rusia ar fi trimis mercenari ruşi în această ţară.
Întrebat dacă Moscova a trimis cetăţeni ruşi în Venezuela, Peskov a răspuns categoric: "Nu, desigur că nu".