Realitatea.net
MENIU

În plin război în Orientul Mijlociu, ministrul de externe din Iran s-a dus în SUA

Este binecunoscut faptul că Statele Unite și Iranul au o relație diplomatică foarte complicată, aproape de zero, cele două țări fiind dușmani declarați. Motiv pentru care vizita fulger a ministrului iranian de externe în SUA este cel puțin ciudată.

Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian, a efectuat o vizită surpriză în SUA, legat de conflictul din Gaza, relatează joi dpa, citând MAE de la Teheran.

Vizitele înalţilor oficiali iranieni în Statele Unite, considerate duşman de moarte al republicii islamice, sunt un lucru rar, notează dpa.

Şeful diplomaţiei iraniene a sosit la New York miercuri seara, a precizat Ministerul de Externe al Iranului, într-un comunicat care menţionează că acesta intenţionează să susţină interesele palestinienilor la o reuniune a ONU.

Israelul a răspuns cu intense raiduri aeriene asupra Fâşiei Gaza, controlată de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, la atacul sângeros al acesteia din 7 octombrie în localităţi din sudul Israelului, în apropiere de graniţă, soldat cu circa 1400 de morţi, în majoritate civili.

Ulterior, au avut loc şi schimburi de focuri la graniţa dintre Israel şi Liban, înregistrându-se decese de ambele părţi.

Israelul şi SUA au avertizat mişcarea libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, să nu deschidă un al doilea front în acest război.

Liderii iranieni au salutat atacurile Hamas asupra Israelului, dar au negat complicitatea directă.

Adunarea Generală a ONU va aborda acest dosar în cadrul unei reuniuni care va avea loc joi şi vineri. Ţările arabe au propus un text care ar putea fi supus la vot în această săptămână.
Acest proiect solicită, în special, o "încetare imediată a focului" şi un acces umanitar "nestingherit" în Fâşia Gaza.

Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU şi-a expus încă o dată divizările interne în problema israeliano-palestiniană, respingând două proiecte de rezoluţie privind războiul dintre Israel şi Hamas, propuse de Rusia, respectiv SUA. În mai puţin de două săptămâni, Consiliul de Securitate a respins patru proiecte de rezoluţie.