MENIU

Pacea lui Trump. SUA vor cere Israelului să cedeze palestinienilor 4 cartiere din Ierusalim

<p>Ierusalim</p>

Ierusalim: Donald Trump va cere Israelului să se retragă din 4 cartiere ale Ierusalimului de Est, care vor deveni parte a capitalei unui viitor stat palestinian.

Ierusalimul, vital pentru procesul de pace din orientul Mijlociu. Administrația Donald Trump are un plan pentru procesul de pace israelo-palestinian, care va fi pus în aplicare după mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Concret, Trump va cere israelienilor să se retragă din patru cartiere aflate în estul Ierusalimului, considerate acum de comunitatea internațională ”zone ocupate”.

Zonele respective vor fi parte a unei capitale a viitorului stat palestinian din Ierusalim.

Planul a fost transmis ministrului Apărării isralian Avigdor Lieberman, în timpul unei întâlniri cu oficialii SUA, săptămâna trecută, anunță Jerusalem Post.

Transferul cartierelor respective din Ierusalim - Jebl Mukabar, Isawiya, Shuafat și Abu Dis - i-a fost prezentat lui Lieberman drept unul dintre punctele unui plan mai complex la care administrația Trump lucrează acum. 

Oficiali SUA: Israelul pare că se pregătește pentru un război cu Iranul 

SUA se așteaptă ca Israelul să accepte eliberarea zonelor respective din Ierusalim, oricât de dureroase ar fi aceste concesii.

În schimbul acestor concesii, SUA ar fi promis, printre altele, susținere totală pentru Israel în cazul izbucnirii unui conflict direct cu Iranul în Siria.

La nivel oficial, Washingtonul a negat categoric informațiile, scrie Jerusalem Post.

Este neclar care va fi poziția Israelului, în cazul în care planul acesta se concretizează totuși într-o propunere oficială a SUA.

Luna trecută, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunțat că palestinienii nu vor accepta niciun plan american pentru rezolvarea conflictului cu Israelul.

Trump ar putea veni la Ierusalim

Președintele american a anunțat marți la Washington că ar putea călători la mijlocul lunii mai la Ierusalim, unde Statele Unite își vor muta ambasada din Israel.

Anunțul despre posibila sa participare la evenimentul de inaugurare din Ierusalim a fost făcut de Donald Trump în fața reporterilor acreditați la Casa Albă.

Deschiderea ambasadei americane la Ierusalim este programată pe data de 14 mai 2018 într-o locație provizorie, în timp ce una permanentă urmează să fie construită.

Decizia de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim i-a scandalizat pe palestinieni, care își doresc o capitală a lor în partea de est a orașului, și a atras critici din partea multor țări de pe mapamond.

Mai multe articole despre:
Israel pace Ierusalim Donald Trump Stat Palestinian