MENIU

I-a aruncat acid pe faţă şi corp. A rămas mutilată pe viaţă. Apoi, ceva extraordinar i s-a întâmplat

Viaţa Nataliei Ponce de Leon s-a schimbat în ziua în care un bărbat a aruncat cu acid peste ea. I-a ars faţa, braţele, abdomenul şi un picior. Marcată de drama prin care a trecut, a crezut că într-un anumit stadiu al tratamentului, arăta ca un monstru, scrie BBC.

Dar apoi, a început o campanie pentru a se asigura că se face dreptate pentru alţi supravieţuitori ai accidentelor de acest tip, din ţara sa, Columbia. Mai mult, o lege îi poartă numele. Întreaga poveste poate fi urmărită aici.

Femeia a trecut prin 15 interventii chirurgicale din acel moment pentru reconstituire faciala, folosind piele artificiala din Olanda, iar pana acum iesea in public purtand o masca.

Ea a spus ca o provocare importanta este ca autoritatile sanitare sa ofere ingrijirile medicale la care victimele au acum dreptul datorita noii legi. Victimele trec luni de zile prin operatii de reconstructie si prin terapie psihologica.

"Nu vrem sa mai vedem oameni distrusi astfel", a declarat luni, la semnarea legii, presedintele Juan Manuel Santos. Doctorii si activistii spun ca numeroase atacuri cu acid sunt comise de iubiti sau soti gelosi si razbunatori.

Cultura macho din Columbia tolereaza violentele impotriva femeilor, tot ele fiind cele invinuite. Supravietuitorii atacurilor cu acid sunt de cele mai multe ori femei fara educatie si cu un trecut de violenta domestica, sustin organizatiile de aparare a drepturilor femeilor.

Aproximativ 1.500 de atacuri cu acid sunt inregistrate anual in lume, femeile fiind victime in 80% din cazuri, conform organizatiei caritabile cu sediul la Londra Acid Survivors Trust International, care sustine ca numarul real este probabil mult mai mare, deoarece multe victime se tem sa vorbeasca.

Mai multe articole despre:
lege acid femeie BBC anunţ Natalia Ponce de Leon 15 operatii