MENIU

Lupte de stradă în Hong Kong. Poliţia trage focuri de avertisment, în aer, în urma unei revolte

Polițiști din Hong Kong dotați cu bastoane de cauciuc au tras focuri de avertisment în primele ore ale dimineții de marți după o revoltă provocată de tentativa poliției de a-i împrăștia pe vânzătorii ambulanți cu ocazia Anului Nou chinezesc, transmite AFP.

Imagini prezentate la televiziune au arătat un ofițer în timp ce își îndrepta arma în direcția protestatarilor care aruncau cu cărămizi, sticle și paleți din lemn asupra polițiștilor din fosta colonie britanică. Incidentele care au avut loc la Mongkok, cartier foarte populat situat în partea continentală a Hong Kongului, sunt cele mai grave de la manifestațiile prodemocrație din toamna lui 2014. Potrivit mai multor media, poliția a tras cel puțin două focuri de avertisment în aer.

 Tulburările au izbucnit atunci când autoritățile au încercat să îi disperseze pe vânzătorii ambulanți.

Manifestanții, printre care membri ai mișcării numite "localiste" care militează împotriva influenței Beijingului la Hong Kong, au încercat să ia apărarea vânzătorilor, susținând că aceștia participă la atmosfera festivă.

Unii "localiști" se pronunță chiar în favoarea independenței Hong Kongului.

"La primele ore, a avut loc o revoltă la Mongkok. Unii dintre protestatari au atacat polițiștii și mass-media", a declarat presei șeful guvernului din Hong Kong, Leung Chun-yin.