Hollande, la Consiliul Europei: Este prima vizită a unui președinte francez, după 1997
Preşedintele francez François Hollande a efectuat marţi 11 octombrie o vizită la Consiliul Europei de la Strasburg unde a pledat din nou pentru o Europă unită în jurul valorilor sale tradţionale, democraţia şi drepturile omului. El a mai evocat criza siriană dar şi cea ucraineană, a vorbit despre lupta împotriva terorismului şi despre imigraţie.
Vizita a fost anunțată, pe Facebook, și de deputatul Maria Grecea.
"Astăzi, la mai puțin de o lună de la vizita de stat pe care președintele Franței, Francois Hollande a făcut-o în România, am avut onoarea să îl revăd la Strasbourg cu ocazia discursului rostit în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Într-un context extrem de tensionat marcat de Brexit și de criza diplomatică dintre Franța și Rusia pe tema Siriei, discursul Dlui. Hollande este o premieră în Consiliul Europei după cel rostit în 1997 de fostul președinte francez, Jacques Chirac. În alocuțiunea sa, dl. Hollande a subliniat din nou forța valorilor europene, dar nu a ocolit nici temele spinoase ale prezentului – lupta contra terorismului, respectarea drepturile omului, relația cu Rusia. La finalul intervenției sale și al sesiunii de întrebări și răspunsuri, am avut onoarea să îi strâng mâna și să îl felicit pentru cele spuse", a scris Maria Grecea.
Ultima dată cînd un preşedinte francez s-a dus în vizită oficială la Consiliul Europei a fost în 1997 şi acel preşedinte era Jacques Chirac. François Hollande, prin discursul pronunţat în faţa Adunării parlamentare a Consiliului Europei şi prin faptul că a acceptat să răspundă la întrebările puse de parlamentari, îşi asumă de fapt un nou rol post-Brexit. Vocea Franţei cîştigă în importanţă în noul context european, şi François Hollande a ţinut să amintească acest lucru.
"Progresele sunt prea lente" a spus şeful statului francez în legătură cu criza ucraineană. El s-a declarat dispus să reia în orice moment dialogul în aşa numitul "format Normandia", cu Vladimir Putin, Angela Merkel şi Petro Poroşeneko în vederea aplicării acordurilor de la Minsk.
Tot de la Strasburg, François Hollande a anunţat amânarea vizitei pe care Vladimir Putin urma să o facă în Franţa, aceasta într-un moment în care relaţiile dintre Consiliul Europei şi Rusia sunt tensionate. Comisarul pentru Drepturile Omului de pe lângă Consiliul Europei şi-a amânat o vizită prevăzută în Rusia întrucât, declară el, restricţiile impuse de ruşi sunt inacceptabile.
Moscova este de fapt vehement criticată de Consiliul Europei, din cauza faptului că a repus în cauză autoritatea Curţii europene a drepturilor omului. De la anexarea Crimeii, ruşii au fost privaţi de drept de vot în cadrul Adunării parlamentare a Consiliului Europei, dar pe de altă parte delegaţia rusă a început să boicoteze lucrările Adunării.
Consiliul Europei, este o organizaţie interguvernamentală creată în 1949 avînd ca obiectiv protejarea drepturilor omului şi întărirea democraţiei. Consiliul Europei est dotat de o personalitate juridică şi reprezintă interesele a 820 de milioane de oameni din cele 47 de state membre.