MENIU

Hackerul român Guccifer, despre spargerea contului de mail al lui Hillary Clinton: "a fost ușor'

<p>Guccifer</p>

Spargerea contului de e-mail al fostului secretar de stat american Hillary Clinton a fost ''un lucru facil'', a declarat - într-un interviu în exclusivitate acordat Fox News din închisoare - Marcel Lazăr Lehel, hackerul cunoscut sub numele de 'Guccifer', devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, notează Agerpres.

'Guccifer', care a fost extrădat în luna martie în SUA, a fost inculpat în iunie 2014 de către un mare juriu federal din statul Virginia pentru presupuse infracțiuni informatice în Statele Unite.

''Pentru mine, a fost ușor... ușor pentru mine, pentru oricine'', a spus hackerul, care se află într-o închisoare din orașul Alexandria, statul Virginia, în așteptarea procesului său judiciar.

Rolul potențial al lui Marcel Lazăr Lehel în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în luna aprilie de Fox News. Ulterior, hackerul a susținut că a putut avea acces la server în cadrul unui interviu de jumătate de oră acordat în închisoare.

Ca reacție la afirmațiile lui Lazăr, stafful de campanie al lui Hillary Clinton, candidată a Partidului Democrat la prezidențialele din SUA din luna noiembrie, a dat publicității miercuri seară un comunicat. "Nu există absolut niciun fundament pentru a crede afirmațiile făcute de acest infractor din celula în care este închis. În plus, el nu oferă nicio dovadă în sprijinul declarațiilor sale, descrierile sale despre serverul doamnei Clinton nu sunt conforme cu realitatea'', se menționează în comunicatul citat.

Contul de e-mail al fostului secretar de stat conținea circa 2.200 de e-mailuri conținând informații clasificate și alte 22 de nivel Top Secret.

'Guccifer' a declarat că mai întâi a spart contul AOL al lui Sidney Blumenthal, apropiat al lui Hillary Clinton, după care a putut să aibă acces ''cam de două ori'' la serverul fostului secretar de stat. El a descris conținutul mesajelor drept 'neinteresante'' pentru el la acea vreme.

'Nu le-am acordat atenție. Pentru mine, nu părea contul lui Hillary Clinton, ci un cont de e-mail pe care ea și alții îl foloseau pentru a discuta chestiuni electorale'', a explicat 'Guccifer'.

După ce a făcut căutări pe internet și a văzut că existau probleme de securitate în contul e-mail al lui Blumenthal, el a ''intrat'' în acest cont, unde a văzut zeci de mesaje trimise de pe adresa de e-mail a lui Hillary Clinton.

În iunie 2014, 'Guccifer' a fost condamnat de Tribunalul București la șapte ani de închisoare cu executare.

Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Marcel Lazăr Lehel că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat și fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidențiale aflate în poșta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de 'Guccifer' se află fostul director al SRI George Cristian Maior și fosta eurodeputată Corina Crețu.

Marcel Lehel Lazăr a spart și conturi de e-mail ale altor oficiali americani, printre care fostul secretar de stat Colin Powell, membri ai familiilor Bush și Rockefeller, dar și ale unor vedete din SUA.

Mai multe articole despre:
e-mail hacker Guccifer Hillary Cinton