Guvernul de la Bogota și FARC, deciși să "caute pacea", după rezultatul șocant al referendumului
Contrar așteptărilor, columbienii au respins duminică, la limită, pacea cu gherila FARC cu prilejul unui referendum asupra acordului vizând încheierea a 52 de ani de conflict, însă președintele Juan Manuel Santos a afirmat că nu se va preda, scrie AFP, citată de Agerpres.
"Nu mă voi preda și voi continua să caut pacea", a declarat șeful statului într-o alocuțiune televizată, afirmând că acordul bilateral și definitiv de încetare a focului, respectat de la 29 august, "rămâne valabil și va rămâne în vigoare".
În același timp, Timochenko, liderul FARC, a dat asigurări, de la Havana — sediul negocierilor de pace—, că luptătorii de gherilă "își mențin voința și reiterează dispoziția lor de a nu utiliza decât cuvântul ca armă de construcție spre viitor".
După numărarea a 99,98% din voturi, "nu" s-a impus cu 50,21%, iar "da" a obținut 49,78%, potrivit datelor prezentate de comisia electorală la patru ore după încheierea secțiilor de votare.
Aproape 34,9 milioane de alegători au fost chemați pentru a răspunde la întrebarea: "Susțineți acordul final de încheiere a conflictului și edificarea unei păci durabile și stabile?".
"V-am convocat pentru a decide dacă susțineți acest acord pentru încheierea conflictului cu FARC, iar majoritatea, deși cu un avans minim, a spus Nu", a adăugat Juan Manuel Santos adresându-se columbienilor, adăugând că "cealaltă jumătate din țară a spus Da", dar că "toți, fără excepție, vor pacea".
"Da" a obținut 6.377.464 de voturi, cu mult peste pragul de 4,4 milioane de voturi cerut (13% din electorat), dar a fost depășit de "nu", 6.431.372 de voturi. Rata participării a fost de 37,28%, însă cu începere din 1958 s-a încadrat între 33% și 58,47%, un record care nu a mai fost depășit de la prezidențialele din 1974.
Referendumul, fără caracter obligatoriu, a fost dorit de președintele Santos pentru a oferi "cea mai largă legitimitate" posibilă acordului pe care l-a semnat la 26 septembrie cu liderul Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC, marxiste) Rodrigo Londono, zis și Timoleon Jimenez sau Timochenko.
Ei intenționau să pună astfel capăt celui mai vechi conflict armat din America care, de-a lungul deceniilor, a implicat mai multe gherile de extremă stânga, miliții paramilitare de extremă dreapta și forțele armate, făcând peste 260.000 de morți, 45.000 de dispăruți și 6,9 milioane de refugiați.
În repetate rânduri, guvernul de la Bogota a declarat că nu are niciun plan B în cazul unui eșec la referendum și, la fel ca FARC, a respins orice eventualitate a renegocierii acordului. În septembrie, Juan Manuel Santos a avertizat chiar că, dacă "nu" va câștiga, luptătorii de gherilă "se întorc în junglă".
Rezultatul referendumului este neașteptat, după ce mai multe sondaje de opinie cu arătat în ultimele săptămâni că "da" va câștiga. Institutul Datexco a creditat aprobarea acordului cu 55% din intențiile de vot, iar Ipsos Napoleon Franco cu 66%, acestea fiind ultimele sondaje autorizate, efectuate înainte de semnarea acordului.